В Харкові оновили Правила утримання домашніх тварин: нові норми

31.01.2023 16:48   -
В Харкові оновили Правила утримання домашніх тварин: нові норми

25 січня на позачерговій сесії Харківської міської ради були прийняті нові Правила утримання домашніх тварин у м. Харкові. Про основні норми читайте в матеріалі Харьковских известий.

Зокрема, Правилами визначена норма вільної площі при утриманні домашніх тварин:

  • на одного собаку визначено 8 кв. м;
  • на одного кота визначено 6 кв. м.

Щоби вирахувати вільну площу квартири, потрібно від загальної площі квартири відняти норму житлової площі на одну людину, яка становить 13,65 кв. м згідно Житлового кодексу України, помножену на кількість осіб, які мешкають у квартирі.

Вільна площа розраховується за формулою:
S вп = S – (S норм/люд х N), де: S вп – вільна площа квартири; S – загальна площа квартири; S норм/люд – норма житлової площі на одну людину (13,65 кв. м на одну особу згідно зі ст. 47 Житлового кодексу України); N – кількість осіб, які мешкають у квартирі.

Наприклад, одна особа, яка мешкає в однокімнатній квартирі (30 кв. м), має вільну площу: S вп = 30 – (13,65 х 1) = 16,35 кв. м.

“Ця норма унеможливлює існування нелегальних конвеєрів по розведенню породистих тварин в квартирах багатоповерхівок, коли тварин пожиттєво утримують в тісних клітках та безкінечно спаровують для отримання потомства. Особливо це стосується розведення собак декоративних порід та котів”, – зазначили в КП Центр поводження з тваринами.


Також новими Правилами визначено вимоги до утримання домашніх собак на подвір’ях, а саме: довжину прив`язі (не менше 10 метрів), розмір та оснащення вольєра та будки.

Згідно новим нормам, при реєстрації в Харківській базі тварин домашніх собак буде потрібно робити татуювання або чипування (раніше був саме жетон).

Щодо поводження з безпритульними тваринами передбачено, що після вилову вони можуть бути повернуті до місць вилову під опіку після стерилізації, щеплення від сказу та за умови укладення опікуном відповідного договору з уповноваженим підприємством. Безпритульні собаки перед передачею під опіку особи ідентифікуються шляхом кліпсування. Кліпсовані тварини подальшому вилову не підлягають.

ОСТАННІ НОВИНИ