Українцям виписали понад 500 тисяч електронних рецептів на антибіотики

22.01.2023 16:30   -
Новини України: виписано більш як 500 тисяч електронних рецептів на антибіотики

З 1 серпня 2022 року в Україні можна отримати електронний рецепт на антибіотики. Повідомляють Харьковские известия з посиланням на МОЗ України.

Повідомляється, що електронний рецепт- це долучення України до сучасних світових медичних стандартів, оскільки антибіотики практично у всьому світі випускаються виключно за призначенням лікаря. Адже лише лікар знає, який саме антибіотик потрібен для лікування конкретного захворювання, і саме лікар несе відповідальність за збереження здоров’я і життя пацієнта.

Читайте також: експерти перевірили рівень радіації у Харкові та області.

Безконтрольне ж вживання антибіотиків призводить до розвитку антибіотикорезистентності (стійкості до антибіотиків), внаслідок якої, за даними ВООЗ, у світі щороку помирає близько 700 тисяч людей.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків. Загалом в Україні виписано понад пів мільйона електронних рецептів на антибіотики.

Читайте також: Ігор Терехов вітає харків’ян із Днем Соборності.

До того ж функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно, просто фармацевтичний працівник поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та зазначить кількість відпущеного препарату.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли про те, що харківські працівники швидкої допомоги врятували людину.