Українці зможуть оформити доступну іпотеку на житло в «Дії»: подробиці

03.08.2022 11:05   -
Доступна іпотека на житло в «Дії»: подробиці - Новини України

Уряд затвердив умови забезпечення масового іпотечного кредитування для держкомпанії “Укрфінжитло” в рамках програми “Доступна іпотека”, ініційованої Президентом Володимиром Зеленським. Про це повідомляють “Харьковские известия”.

З 1 жовтня отримати пільговий кредит під 3% на 20 років з початковим внеском в розмірі 20% для купівлі житла зможуть:

  • військовослужбовці, працівники сектору безпеки та оборони;
  • медики;
  • вчителі та педагогічні працівники;
  • науковці.

Роботодавці цих категорій працівників матимуть можливість компенсувати їм початковий внесок та частину тіла кредиту за рахунок бюджетних програм (розмір компенсації залежить від вислуги).

“Таким чином українці, і, в першу чергу, наші військові, правоохоронці, лікарі та вчителі, зможуть придбати квартири на пільгових умовах. Це частково вирішить проблему нестачі житла, поверне українців, які втратили свій дім, з-за кордону та активізує галузь будівництва завдяки зростанню обсягу замовлень”, – зауважила Перша віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

В рамках програми “Доступна іпотека” можна буде придбати житло до 52,5 кв м загальної площі + 21 кв м на кожного наступного члена сім’ї.

Вартість 1 кв. м не має перевищувати опосередковану вартість спорудження, визначену Мінрегіоном та збільшену в 2,5 рази для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис осіб, на відстані до 15 км від Києва, в 2 рази – для міст з населенням 100-300 тис осіб, в 1,75 рази – для інших населених пунктів.

Житло обов’язково застрахують від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на повну оціночну вартість.

Пізніше програма стане доступною для всіх українців.

Масову іпотеку цифровізують – оформити заявку на кредит можна буде через портал «Дія».