У Тернополі — спалах вірусної пневмонії. Є померлі

14.01.2020 12:15   -
Автор:
Хворі з пневмонією у міську лікарню №2 інтенсивно почали поступати в кінці та після нового року. У майже 50 людей однаковий перебіг хвороби. Спершу вони злягли з гарячкою та кашлем, а також температурою, яка не збивалася.
“Хворі приймають жарознижуючі препарати, не звертаючись до сімейного лікаря. Один-два- три-чотири дні вони лікуються самостійно. Тоді вже починає наростати задишка, висока температура, сухий кашель чи навіть кашель з прожилками крові”, – розповіла лікар-капульмонолог Тернопілської міської комунальної лікарні №2 Алла Пастернак.
Медики кажуть, що за допомогою треба звертатися у перший день високої температури. Якщо за три дні ситуація не зміниться, то неодмінно призначається рентген, який і виявить пневмонію.
Один з пацієнтів, який опинився у реанімації, місяць самостійно лікувався вдома. У нього вірусна пневмонія у дуже тяжкій формі. “Кров поступає з киснем до легень. Вони не можуть забрати відповідну кількість кисню, яка потрібна для організму. Від того починає страждати мозок, серце”,- пояснила Алла Пастернак.
В Олени Сидорович дев'ять днів тому від вірусної пневмонії помер чоловік хоч якраз вчасно звернувся до лікарів. На четвертий день гарячки він уже був у стаціонарі, а на п'ятий день діагностували запалення легенів. “За висновками лікарів, ніби то з п'ятої на шосту добу легені практично вже згоріли. Лишилося лише двадцять відсотків легень. Дуже інтенсивний перебіг хвороби, температура не збивалася”, – каже вдова Олена Сидорович.
“У нас було понад тридцять випадків вірусно-бактеріальних пневмоній. Троє з них закінчилося летально і лише в одному випадку ми змогли поставити діагноз грип типу А”, — каже директор КНП “Тернопільска комунальна міська лікарня №2 Ростислав Левчук.
Медики порівнюють такий наплив пацієнтів з вірусною пневмонією тут був десять років тому, коли лютував свинячий грип. “З усіх штампів вірусу грипу цей H1N1 — той, який відразу вражає легені”, – розповіла лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.
Саме із західних областей, нагадує столичний лікар -інфекціоніст Ольга Голубовська, десять років тому почався сезон пандемічного грипу, від ускладнень якого померло 400 людей. Ця зима теж буде непростою, бо епідпороги вірусних захворювань іще не перевищені. Вже є летальні випадки і не лише в Тернополі: троє загиблих у Житомирі. “У деяких інших регіонах уже переповнені лікарні з важкими випадками пневмонії”,- розповіла медичка.
У групі ризику молоді люди від 25 до 49 років, які вважають себе абсолютно здоровими і переконані, що що висока температура – це не привід одразу бігти до лікаря.