У Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях закликають підтримати ініціативу «Різдво зі світом»

24.12.2019 13:30   -
Автор:
Серед аргументів громадські діячі наводять i такий, що агресія Росії щодо України не обмежується військовим вторгненням та політико-економічним тиском – протистояння також ведеться на рівні духовних сенсів, ідей та цивілізаційного вибору.
Якщо ж поглянути на ситуацію з історичної точки зору, то 437 років цивілізований світ святкує Різдво за новим, григоріанським, календарем. Українці ж і досі відзначають релігійні свята за юліанським, хоча в повсякденному житті послуговуються саме григоріанським календарем.
На сьогодні 93% усіх християн світу святкують народження Ісуса Христа саме 25 грудня і лише 7% – 7 січня. Вірність старому юліанському календарю зберігають усього кілька автокефалій світу.
Громадські активісти наголошують, що оскільки Україна прагне жити за європейськими цінностями, варто було б святкувати Різдво разом із цивілізованим світом. Саме різдвяні традиції і свята для всіх українців світу мають відбуватися в один день. Якби Різдво перенесли на 25 грудня, українці могли б відбути спершу Різдвяний піст, а вже потім новорічні веселощі.
Нагадаємо, Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що ПЦУ може перенести святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня тільки, якщо погодяться віряни.
«Слід пояснювати людям, що ми відзначаємо не дату, а подію – Різдво Господа нашого Ісуса Христа», – сказав Епіфаній і додав, що соціологічні дослідження і внутрішні опитування ПЦУ свідчать, що віряни, поки не готові до перенесення дати святкування Різдва.
Довідково. 7 січня українські православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкуватимуть Різдво Христове за юліанським календарем (так званим «старим стилем»). Римо-католицька церква і більшість протестантських церков, а також і більшість православних церков світу святкуватимуть Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем чи новоюліанським. В Україні з 2017 року 25 грудня є офіційним вихідним днем.