У селищі Буди під Харковом виявили сказ у домашньої кішки

03.10.2023 09:50   -
У селищі Буди під Харковом виявили сказ у домашньої кішки

Однорічна кішка захворіла 25 вересня. Наступного дня власниця звернулася до ветеринара, проте кішка померла. Дослідження підтвердило діагноз сказ у тварини. Про це повідомляє Інфосіті.

Дослідження на сказ проводили фахівці Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Діагноз було встановлено 29 вересня.

Цього ж дня було проведене позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Південної міської ради, рішенням якої:

  • оголошено неблагополучний пункт щодо сказу та введено карантинні обмеження зі сказу в сел. Буди Південної міської ради з 29.09.2023;
  • визначено загрозливу зону с. Бідряги Південної міської ради з прилеглими лісовими та польовими масивами;
  • затверджений План комплексних заходів щодо ліквідації сказу в сел. Буди та межах прилеглих польових та лісових угідь. Зокрема, вирішено хворих та підозрілих на зараження сказом тварин – умертвляти. Трупи спалювати разом зі шкірою.


Карантинні обмеження щодо сказу діятимуть 60 днів з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ у сел. Буди.

Нагадаємо, на Харківщині скажена кішка покусала трьох людей

За 2023 рік на Харківщині зафіксували 32 випадки сказу серед тварин, 16 з яких підтвердили у вересні в п’яти районах області.

Лікування сказу

У разі інфікування людини сказом показані негайна госпіталізація та введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. У разі появи симптомів специфічного лікування не існує, захворювання практично завжди закінчується летально.

Для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати тварин, уникати контактів з потенційно небезпечними тваринами, дотримуватись правил утримання тварин.

ОСТАННІ НОВИНИ

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.