У нацпарку на Харківщині поменшало бобрів

09.12.2019 13:56   -
Автор:
“У минулому році ми нарахували 35 зимувальних ділянок, можна сказати, що 35 сімей бобрів. А цього року усього 22 сімей. У сім'ї може бути 8 бобрів, 6 бобрів, 1 бобер”.
Зменшення зимувальних ділянок працівники парку пов'язують із кліматичними змінами: останні 2 роки опадів наприкінці літа та восени стало менше:
“У наших водоймах, насамперед болотах та озерах, немає води. Минулого року болота пересохли десь у вересні, але бобри залишились. Можливо вони сподівались щось налагодити, але цього року все знову пересохло десь у липні, й бобри якось вирішували це питання, бо вода їм дуже потрібна», — говорить Бруснецова.
Науковиця пояснює, вода для бобрів – це захист від хижаків.
“Якщо бобер ходить по суші, то його скоріше вполює якийсь хижак, це може бути вовк, але у Краснокутському районі вовків майже немає, а от здичавілі собаки можуть взяти бобра. А ще вода їм потрібна, щоб на зиму запасати гілки: коли мороз вони пірнають під лід і харчуються своїми запасами”, — розповідає Бруснецова.
Облік бобрів у “Слобожанському” проводять шість років поспіль. Працівники парку та волонтери протягом тижня рахують усі згризені бобрами гілки та дерева поблизу водойм. Так визначають кількість бобрів у парку.