У Харкові відновлюють будинки зі зруйнованими поверхами

28.12.2022 14:13   -
У Харкові відновлюють обстріляні будинки зі зруйнованими поверхами

У Харкові ремонтують постраждалі від російських обстрілів будинки навіть з поверхами, що “висять”, ремонт обходиться дешевше, ніж будівництво нового житла. Про це повідомляють Харьковские известия з посиланням на Суспільне Харків.

За словами голови наглядової ради тресту “Житлобуд-1” Олександра Харченко, у них є результати аналізу того, що відновлювати житло, наприклад, якщо розбито цілий під’їзд чи поверх – у 10-13 разів дешевше, ніж будувати нове.

“Грошей не вистачає на ремонти, а на нове будівництво – тим більше. Що стосується мешканців, то тільки ми “заходимо”, ще не закінчуємо ремонт – а вони вже заселяються. Деякі і не відселялися із зруйнованих будинків”.

Читайте також: На Харківщині оновили понад 100 автомобілів “швидкої допомоги”

Панельні будинки, що постраждали від обстрілів, добудовуються не цеглою, а спеціальними матеріалами, в яких обов’язково є металевий каркас. Всю безпеку та надійність прораховують конструктори, проектувальники. Це не тимчасовий варіант, а відновлення будинку на постійно. Металевий каркас роблять із вогнезахистом. За словами представника “Житлобуду-1”, у Харкові здійснюється велика інженерна робота – унікальні рішення та унікальна технологія проведення робіт.

“Ми навчилися працювати у складних умовах: наприклад, зруйновано 8-10-й поверх, а 11-12-й майже “висять” у прямому розумінні. За допомогою спеціальних технологій нам вдається зберегти ці будинки”.

Кошти на відновлення надаються з міського та держбюджету.

Раніше ми повідомляли про те, що у Харкові вдалося відновити 66 багатоповерхових будинків після обстрілів.