У Харкові зросла кількість випадків раку молочної залози в запущеній стадії

10.10.2019 15:48   -
Автор:
Як розповів головний лікар КЗОЗ «Харківський міський центр здоров'я» В.Нартов, рак молочної залози – це захворювання, яке на ранніх стадіях може себе не проявляти. Але є ознаки, які повинні насторожувати:
– щільне безболісне утворення в молочній залозі;
– зміна форми молочної залози;
– зморщування або втягнення шкіри грудей;
– відчуття дискомфорту або болю в однієї з молочних залоз;
– ущільнення або припухлість на соску, а також його втягнення;
– кров'янисті виділення з сосків;
– збільшення лімфатичних вузлів під пахвою з одного боку.
Хоча б один з цих симптомів — достатній привід для негайного звернення до лікаря!
Щоб «зловити» пухлину на ранньому етапі розвитку, необхідно регулярно проходити обстеження і робити мамографію. Всі жінки від 40 до 49 років повинні проходити мамографію раз в 1-2 роки, а жінкам після 50 років настійно рекомендують щорічно проходити обстеження. Молодим жінкам, які не досягли 40 років, слід раз в 1-2 роки робити УЗД-діагностику і відвідувати мамолога, навіть якщо немає ніяких скарг. Також жінкам рекомендується щомісяця проводити самостійне обстеження молочної залози.
У Харкові консультацію лікаря-мамолога можна отримати в міському кабінеті патології молочної залози, розташованому на базі КНП «Міська багатопрофільна лікарня № 17» ХМР за адресою: пр. Московський, 195, кабінет № 16, тел. 725-24-61. Консультативна та стаціонарна спеціалізована медична допомога надається в ДУ «Інститут медичної радіології АМН України ім. С.П.Григор'єва », вул. Пушкінська, 82, тел.: 725-50-51 та в КНП «Обласний центр онкології», розташованому за адресою: вул. Лісопаркова, 4, тел.: 315-11-73.