У Харкові вшанували загиблого Національного героя Азербайджану. ФОТО

29.10.2019 18:30   -
Автор:
У 1992 році уродженець міста Змієва Харківської області після розпаду СРСР брав участь у Карабахському військовому конфлікті. Як розповіла сестра героя Тетяна Зеленська, відразу після закінчення Сизранського військового училища її брат був направлений до Карабаху. В якості другого пілота вертольота Мі-24 він перевозив вантажі, надавав гуманітарну допомогу і вивозив населення із зони військового зіткнення.
«6 серпня 1992 року у них був четвертий виліт за день. Екіпаж вертольота у складі трьох осіб був до цього обстріляний. Їм не дозволяли вилітати, але через велику групу людей з дітьми командир ухвалив рішення зробити ще один виліт. Вертолітники всі були молоді, азартні, вони хотіли рятувати людей. Під час останнього рейсу вертоліт був обстріляний і загорівся. Вони могли вистрибнути з парашутами, але вирішили рятувати машину. Посадити вертоліт не вдалося, він впав на землю», – розповіла Тетяна Зеленська.
Азер Худієв віддав данину поваги сім'ї за подвиг сина.
«Ми завжди намагаємося відвідувати сім'ї тих хлопців, які віддали життя за територіальну цілісність нашої країни. Те, що вони зробили, азербайджанський народ не забуде ніколи. Я дякую вам, що ви виростили такого героїчного сина. Він здійснив подвиг, рятуючи мирних людей. Завдяки йому зараз на нашій землі росте молоде покоління азербайджанців», – зазначив Азер Худієв.
Посол вручив батькам Руслана Половинки Сертифікат про юридичну спадщину, на підставі якого щомісяця виплачується пенсія Національного героя Азербайджану. Також, за його словами, від президента країни щорічно виділяється одноразова фінансова допомога.
«Наш народ вдячний людям, які у тяжкі часи опиняються поруч. Ми пишаємося, що українці віддали життя за територіальну цілісність нашої країни», – підкреслив Азер Худієв.
Батько героя Олександр Половинка подякував Посольству Азербайджану за допомогу.
«Ми по-новому усвідомили те, що зробив наш син. Колись ми, окрім горя, нічого не відчували, а тепер до цих емоцій додалася і гордість за те, що він робив свою справу. Так, цим подіям давали різні оцінки, але головне, що він врятував життя людей», – сказав Олександр Половинка.
Азер Худієв повідомив, що влітку в Азербайджані зберуться батьки усіх героїв, які загинули за цю країну, і запросив родину Половинок взяти участь в урочистостях. Загалом в Україні налічується п'ять Національних героїв Азербайджану.