У Харкові рівень захворюваності на грип та ГРВІ не перевищує епідпоріг

21.12.2019 17:22   -
Автор:
Про це сьогодні, 21 грудня, на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив завідувач Харківської міської філії Державного закладу «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Чегодайкін.
За його словами, в 2018 році в грудні було зафіксовано близько 54 тис. хворих, у цей період 2019 го року – 26 тис. З початку епідсезону було зареєстровано п'ять лабораторно підтверджених випадків захворювання на грип. В епідсезоні 2019-2020 рр. очікується циркуляція вірусів грипу типу «Брісбен», «Канзас» і «Колорадо».
Начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в м.Харкові ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області Ірина Зубкова зазначила, що, незважаючи на те, що рівень захворюваності на грип та ГРВІ не перевищує епідпоріг по Україні, 18 грудня був зареєстрований один випадок захворювання на грип В у учня кадетського корпусу. Крім того, сьогодні надійшло ще одне повідомлення про захворювання.
За її словами, щоб ці випадки не привели до поширення грипу серед харків'ян, потрібно виконати всі профілактичні заходи. На епідсезон 2019-2020 рр. заплановано прищепити 42 тис. 158 осіб, з них – 1608 медичних працівників (з них щеплені 402), 1742 працівники навчальних закладів (щеплені 205). Як повідомила Ірина Зубкова, за прогнозами Центру громадського здоров'я, в цьому епідсезоні очікується дві хвилі підвищення рівня захворюваності на грип та ГРВІ – в кінці грудня і в кінці січня – на початку лютого.
В ході засідання директор Департаменту охорони здоров'я Юрій Сороколат повідомив, що в Харкові постійно виконується комплекс заходів з профілактики та боротьби з грипом та ГРВІ. З 1 жовтня проводиться щоденний моніторинг хворих. В аптечній мережі міста є вакцини «Ваксигрип» (Франція) та «ДжіСі Флю» (Корея), і лікувальні установи готові до вакцинації населення. Також директор департаменту зазначив, що з міського бюджету передбачено кошти на антибактеріальні та дезинфікуючі засоби. З метою запобігання поширенню грипу та ГРВІ для проведення дозорного епідеміологічного нагляду визначені міська поліклініка №11 та дитяча поліклініка №13.