У Харкові провели споживчу експертизу розсільних сирів з полиць відомих супермаркетів

07.11.2019 10:01   -
Автор:
Якість продукції визначалася в Державній випробувальній лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП «Харківстандартметрологія» за фізико-хімічними показникам (масовими частками жиру в сухій речовині та вологи); ідентифікацією немолочного жиру; мікробіологічними показниками (наявністю бактерій групи кишкової палички, патогенних мікроорганізмів, зокрема Salmonella, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes), а також за відповідністю маркування чинним нормативним документам.
Результати споживчої експертизи показали, що із 9 протестованих зразків 5 не відповідали вимогам нормативно-правових актів України. Це сири розсільні ТМ «Добряна», ТМ «Волошкове поле», ТМ «Козуб», ТМ «N. Bavarian сheese», ТМ «Злагода».
За перевіреними фізико-хімічними показниками всі сири відповідали інформації, заявленій на етикетці. Також проведені випробування з визначення наявності рослинних жирів не виявили фальсифікації сирів у жодного з виробників, зазначає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.
Натомість мікробіологічні показники, які є одними з головних критеріїв безпечності та якості молочної продукції, засмутили експертів. За результатами випробувань виявлено наявність бактерій групи кишкових паличок у продукції: сир адигейський м’який ТМ «Волошкове поле» і сир м’який «Моццарелла» ТМ «Добряна». Вживання такої продукції може призвести до різних розладів шлунково-кишкового тракту.
Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» також звернули увагу на маркування продукції. Одним із обов’язкових реквізитів маркування є кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання. На маркуванні сиру розсільного моцарелла ТМ «N. Bavarian сheese» зазначено «Маса нетто – 350 г, допустимий відхил від номінального значення – 12 г», що не відповідає вимогам законодавства. Згідно з чинними нормативно-правовими актами, допустиме мінусове відхилення від номінального значення маси нетто в даному випадку може складати не більше 10,5 г.
На маркуванні сиру м’якого адигейського ТМ «Козуб» в складі продукту зазначено хлористий кальцій – інгредієнт, який відноситься до харчових добавок. При цьому в маркуванні відсутня інформація щодо класу цього інгредієнту, а саме: яку технологічну функцію у кінцевому продукті він виконує (наприклад, агент твердіння), а також інформація про його індекс (Е 509).
Результати експертизи розсільних сирів наведені в таблиці.
Експерти зазначили, що придбати якісний і корисний розсільний сир у Харкові цілком можливо, якщо бути уважним та пильним, звертати увагу на інформацію та ретельніше вибирати продукти харчування.