У Харкові пройшли повірку більше 15 тисяч побутових лічильників

28.12.2021 08:31   -
Харківміськгаз - повірка побутових лічильників газу

За 2021 рік АТ «Харківміськгаз» повірило більше 15 тисяч побутових лічильників газу. З них було проведено понад 2,5 тис. експертиз, де виявлено 238 несанкціонованих втручань у роботу лічильників.

Найпоширенішими втручання в роботу лічильників є фальсифікація пломб заводу виробника або повірника, встановлення магнітів, наскрізні отвори у корпусі відлікового пристрою, пошкодження відлікового механізму та інші пошкодження.


Спеціалісти державного підприємства «Укрметртестстандарт» спільно з представниками АТ «Харківміськгаз», у присутності клієнта, проводять огляд приладу обліку.


У разі підтвердження факту втручання, його розглядає спеціальна комісія, до участі, в якій запрошуються представники територіального органу НКРЕКП.


Згідно з Кодексом газорозподільних систем комісія розраховує вартість необлікованого об’єму газу, за цінами закупівлі голубого палива Оператором ГРМ (АТ Харківміськгаз). Порушнику, окрім суми збитків, доведеться також сплатити витрати, пов’язані з експертизою та встановленням нового лічильника замість пошкодженого.