У Харкові людей з інвалідністю навчать творчих професій. ФОТО

09.09.2019 14:55   -
Автор:
Захід відбувся в рамках соціального проєкту «Харков – місто талантів», який став одним з переможців у конкурсі на участь у Громадському бюджеті. Автор ініціативи – громадська організація «Червона Рута». Учасниками проєкту стали 50 людей різного віку, в числі яких інваліди-візочники і люди з порушеннями опорно-рухового апарату. Проєкт стартував 31 липня. Протягом 2,5 місяців вони вивчатимуть мистецтво фотографії та фотошопа, а також вчитися знімати та монтувати відеоролики.
За словами керівника проєкту Оксани Бакуменко, головна мета ініціативи – допомогти людям з інвалідністю адаптуватися в суспільстві, а також освоїти цікаву і прибуткову професію. «Наші професійні фотографи не тільки навчать людей цьому ремеслу, але і розкажуть, як можна продавати свої роботи через соціальні мережі. Крім того, ми залучаємо до участі в проєкті спонсорів, які можуть запропонувати реальну роботу. Сьогодні я бачу, як у учасників горять очі, їм цікаво це, і вони роблять великі успіхи», – зазначила Оксана Бакуменко.
Учасників проєкту привітала заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. Вона зазначила, що міська влада приділяє особливу увагу реалізації в Харкові інклюзивних проєктів, продовжуючи активну роботу з адаптації шкіл і закладів культури для людей з інвалідністю.
«З цими людьми також працюватимуть психологи, що дуже важливо. І я впевнена, що всі учасники, які зможуть тут отримати відповідні знання та професійні навички, будуть налаштовані надалі зробити їх основною для свого працевлаштування і отримання доходу. Таким чином, в цьому проєкті закладено дуже багато складових, і сподіваємося, всі вони будуть успішно реалізовані», – підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.
У числі учасників школи – харківський паралімпієць з армрестлінгу Микола Татевосян. На його рахунку – медалі, загальна вага яких 6 кг. Сьогодні, каже спортсмен, вирішив освоїти і творчу професію.
«Я в дитинстві захоплювався фотографією, тоді, правда, фотоапарати були ще чорно-білі, сьогодні вирішив продовжити це хобі. На цих заняттях я вже багато цікавого й нового почерпнув і навіть не думав, що фотошоп такий багатогранний», – зазначив Микола Татевосян.
Завершиться навчання в жовтні. Після закінчення занять усі учасники отримають відповідні сертифікати. Надалі організатори планують розширити проєкт і залучити до занять фотографією ще і старшокласників з інвалідністю.
Зазначимо, проєкт реалізується за підтримки Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради.