У 2019 році медична реформа зазнає суттєвих змін

02.01.2019 13:05   -
Автор:

Наступного року пацієнт за направленням сімейного лікаря зможе проходити рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця та інші аналізи і процедури в будь-якому медзакладі за власним вибором, який бере участь у програмі. Оплачуватиме послуги держава.

Візит до профільних спеціалістів також буде оплачуватися з бюджетних коштів, якщо пацієнт отримає направлення до фахівця від сімейного лікаря.

«Якщо ж ви йдете до вузького спеціаліста без направлення, необхідно буде оплатити таку консультацію самостійно через касу. Тому так важливо, щоби всі, хто ще не обрав свого лікаря, не відкладали це завдання», – попередила виконувачка обов’язків глави МОЗ Уляна Супрун.

Реформу «Безкоштовна діагностика» впроваджуватимуть поступово від 1 липня 2019 року – регіон за регіоном. В уряді зазначили, що про приєднання населеного пункту до змін пацієнтів сповістить наліпка «Безкоштовна діагностика» на дверях поліклініки.

Пріоритетом для виконання залишається програма «Доступні ліки»: наступного року українцям й надалі обіцяють надавати препарати від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це у проекті державного бюджету уряд передбачив 1 млрд грн. Для того щоб скористатися програмою, пацієнту з вищеперерахованими хворобами необхідно звернутися до лікаря та отримати рецепт. З цим документом потрібно прийти до аптеки з позначкою «Доступні ліки».

Водночас на програму очікує трансформація: відшкодовувати вартість цих лікарських засобів будуть не заклади охорони здоров’я чи органи місцевої влади, а безпосередньо один оператор бюджетних коштів – Нацслужба здоров’я. Експерти зауважують, що це унеможливить злочинні махінації та корупцію.