Титулований український спортсмен зібрав більше 100 тисяч доларів на підтримку ЗСУ (фото)

20.12.2022 13:00   -
Допомога ЗСУ: Олімпійській чемпіон Юрій Чебан зібрав 100 тисяч доларів

Найбільш титулований веслувальник в історії України, дворазовий олімпійський чемпіон у веслуванні на каное Юрій Чебан продав дві свої золоті та одну бронзову медалі з Олімпійських ігор, щоби допомогти Збройним силам України. Про це повідомляє спортивна редакція Харковских известий.

Нагадаємо, що всі три свої олімпійські медалі («золото» ОІ-2012 та ОІ-2016, а також «бронзу» Олімпіади-2008) Юрій Чебан продавав на американській платформі SCP Auctions, яка має більш ніж 40-річний досвід у проведенні саме спортивних аукціонів і вважається світовим лідером у цій сфері. Стартова ціна двох золотих медалей була по 10 000 доларів, «бронзи» – 5000 доларів.

Допомога ЗСУ: Олімпійській чемпіон Юрій Чебан зібрав 100 тисяч доларів


Загалом за підсумками благодійного Аукціону від Юрія Чебана, який тривав майже три тижні, вдалося зібрати 109452 доларів. Остаточна ціна олімпійського «золота» ОІ 2016 року склала 55152 $, «золота» Олімпіади 2012 року – 41435 $, а бронзової медалі Олімпійських ігор 2008 року – 12865 $.

Як розповів сам спортсмен в ефірі телемарафону «Єдині новини», 110 тисяч доларів – це трохи менша сума, аніж він планував зібрати під час Аукціону, але все ж таки, це непоганий результат. Також він зазначив, що, звичайно, йому було шкода розлучатися з власними нагородами, але так вони принесуть більшу користь.

«Дійсно шкода було віддавати, але я впевнений, що ці медалі повинні принести більше, ніж просто лежати на полиці. У певний момент країна надала мені гарні можливості, і я хочу відплатити тим самим. Гадаю, що мій приклад може змусити інших відомих людей робити так само, як мене на цей вчинок надихнув Слава Медведенко, який на цьому ж аукціоні продав й свої нагороди“, — підкреслив Чебан.

Зібрані кошти з продажу своїх олімпійських нагород Юрій Чебан передасть до благодійного фонду «Олімпійське коло», який допомагає ЗСУ та людям, які постраждали від війни з російськими загарбниками. Він також зазначив, що зокрема будуть закриті нагальні потреби українських спортсменів-веслувальників, які зараз захищають Україну в лавах ЗСУ.

Також нагадаємо, що нещодавно легендарний британський тенісист Енді Маррей отримав престижну нагороду за допомогу Україні.