Триває збір підписів щодо присвоєння посмертного звання Героя України українському борцеві Дмитру Шпаку

08.01.2023 12:55   -

Відповідна петиція з’явилася минулого місяця на сайті Президента України Володимира Зеленського, а збір електронних підписів триватиме ще понад 50 днів. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

Дмитро Шпак народився й проживав на Сумщині. Частина його життя була пов’язана й з Харковом, адже він закінчив Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди.

Дмитро з дитинства займався спортом, став майстром спорту України з греко-римської боротьби, здобував срібну нагороду чемпіонату Європи з греплінгу. Також успішно виступав на змаганнях з джіу-джитсу та панкратіону, а минулого року виграв ще й чемпіонат України з гирьового спорту серед аматорів. Також був співзасновником дитячого спортивного клубу «Путивль».

Після повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію нашої держави, Дмитро Шпак захищав Батьківщину в одному з підрозділів ЗСУ на півдні України. Мав позивний «Добрий».

«Позивний – це не просто нікнейм, образ, який тебе символізує або роль, яку ти прагнеш грати у житті. Це відображення твоєї сутності, найменування справжнього глибинного «я», найхарактерніша риса, що увиразнюється на межі життя і смерті… Тож «Добрий» – це про чуйність до оточуючих і нещадність до ворога… «Добрий» – це про спорт не лише як про здоровий спосіб життя, а й про зусилля над собою, як-от: вийти на пробіжку вранці 1 січня, коли усі ніжаться в теплих ліжках або й поготів повертаються додому після гучного святкування…. «Добрий» – це про допомогу не лише близьким, а й стороннім, які опинились у скрутних життєвих обставинах…. «Добрий» – це про пошук коштів/меценатів/спонсорів для омріяної участі у чемпіонаті талановитої дитини з малозабезпеченої родини…. «Добрий» – це коли маєш свою дитину з вадами зору і в принципі не підлягаєш мобілізації, заспокоюючи рідних, що просто волонтериш або готуєш їжу для воїнів, сам виконуєш надскладні бойові завдання на одному з найнебезпечніших і найгарячіших напрямках збройного протистояння…», – йдеться зокрема у петиції на сайті Президента України, щодо присвоєння посмертного звання Героя України Дмитру Шпаку.

38-річний Дмитро Шпак загинув 4 листопада 2022 року під час виконання бойового завдання у Запорізькій області.  Вдома на Дмитра чекали дружина, батьки та двоє синів. Поховали захисника в рідному місті Путивль. Світла пам’ять та пошана герою…

Ознайомитись з повним текстом петиції щодо присвоєння українському спортсмену та захиснику України Дмитру Шпаку звання Героя України (посмертно), підписати її в електронному вигляді можна за цим посиланням.

ОСТАННІ НОВИНИ: