Субсидії в новому опалювальному сезоні: що важливо знати

15.09.2022 12:30   -
Субсидії в новому опалювальному сезоні: що важливо знати

Житлові субсидії в новому опалювальному періоді буде нараховано і виплачено. З жовтня 2022 року розпочнеться процес передачі повноважень по призначенню і виплаті субсидій до Пенсійного фонду України. Докладніше – в матеріалі Харьковских известий.

12 вересня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в порядку контролю заслухав інформацію Мінсоцполітики щодо стану готовності системи виплати громадянам житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в зимовий період.

За даними ДП «ІОЦ Мінсоцполітики» відповідну субсидію в Україні наразі отримує 2,2 млн домогосподарств. Більшості родин субсидії були нараховані автоматично. У державному бюджеті на 2022 рік на надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу передбачено близько 37,9 млрд грн.

За словами Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, цієї суми вистачить для надання зазначених видів державної підтримки.

Куди можна звернутись за призначенням субсидії

Наразі за призначенням житлової субсидії громадяни можуть у буд-який час звернутися до:

  • ЦНАПу,
  • уповноваженої посадової особи виконавчого органу територіальної громади,
  • органу соціального захисту населення,
  • через Портал Дія. Покрокова інструкція є на порталі ДІЯ за посиланням https://diia.gov.ua/services/zvernennya-na-priznachennya-zhitlovih-subsidij-v-elektronnij-formi (блок “Як отримати послугу”).

За словами заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, з жовтня 2022 року розпочнеться процес передачі повноважень по призначенню і виплаті субсидій до Пенсійного фонду України. ПФУ почне взаємодію з управліннями соцзахисту населення в контексті проведення виплати житлових субсидій і пільг. Повноваження по призначенню і виплаті мають бути в ПФУ вже у грудні 2022 року.

Куди можна буде звертатись за призначенням субсидій після оновлення системи

За новою системою, для оперативного отримання субсидії, громадянину можна буде звернутися одним із зручних способів:

  • в ЦНАП,
  • до уповноваженої особи територіальної громади,
  • до сервісного центру ПФУ,
  • дистанційно через ДІЮ,
  • дистанційно через електронний кабінет ПФУ,
  • відправити заповнені документи звичайною поштою.

Після опрацювання заявки органами ПФУ інформація буде передана безпосередньо на виплату в банк або через пошту.

Більше офіційної інформації про житлові субсидії можна знайти на веб-порталі Мінсоцполітики (https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html)