Спортивні санкції проти країни-агресора продовжують зростати

26.12.2022 14:25   -
Спортивні санкції проти росіян та білорусів продовжують зростати

Світова ізоляція російських та білоруських спортсменів через війну, яку розв’язали їхні країни в Україні, триває. Чергові обмеження днями були застосовані ще у трьох зимових олімпійських дисциплінах. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Зокрема, росія втратила право проводити у себе чемпіонати Європи з ковзанярського спорту та шорт-треку. Інформація про це з’явилася на офіційному сайті Міжнародного союзу ковзанярів. «На підтвердження Конгресом ISU 2022 року збереження дії положень Комюніке ISU №2469 та тривалої війни в Україні Рада ISU вирішила негайно відкликати попередні домовленості із Союзом ковзанярів Росії», — йдеться у повідомленні на офіційному сайті організації. Також Міжнародний союз ковзанярів (ISU) оголосив про розгляд нових заявок країн на проведення чемпіонатів із ковзанярського спорту та шорт-треку замість росії.

Відзначимо, що право проведення цих двох континентальних турнірів рф отримала у червні 2021 року, тобто ще до свого повномасштабного вторгнення в Україну. Чемпіонат Європи з ковзанярського спорту мав пройти у підмосковній Коломині 5–7 січня 2024 року, а чемпіонат Європи з шорт-треку планувалося провести 12-14 січня того ж року в Сочі. Також російські спортсмени були відсторонені від участі в міжнародних змаганнях з шорт-треку та ковзанярського спорту цього року, обмеження продовжаться й надалі.

Ще один зимовий олімпійський вид спорту, який продовжив заборону на виступи росіян та білорусів став кьорлінг. Рішення про продовження відсторонення спортсменів рф та рб до кінця сезону-2022/23 було прийнято під час нещодавнього засідання ради Всесвітньої федерації кьорлінгу (WCF). Раніше обидві країни були виключені з участі у міжнародних змаганнях із кьорлінгу до кінця 2022 року. Тепер це рішення продовжено «через побоювання, що їхня участь завдасть шкоди цілісності змагань через війну, що триває на території України», – зазначається у повідомленні прес-служби WCF.

Також нагадаємо, що раніше росіян та білорусів одним рішенням вигнали одразу ще з шести зимових видів спорту.

Як відзначив наприкінці минулого тижня в інтерв’ю одному з національних тв-каналів міністр молоді та спорту України, президент НОК України, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт спортивні санкції проти росії та білорусі повинні залишатися та збільшуватися.

«Ми вдячні багатьом країнам за підтримку наших спортсменів, МОК — за надані ще на початку війни рекомендації та рішення щодо скасування проведення спортивних змагань у країнах, які воюють на Україні. І для нас абсолютно недопустимо, аби російські та білоруські спортсмени виступали на міжнародних змаганнях, навіть під нейтральними прапорами. Ми боремось сьогодні на професійному, спортивному й дипломатичному фронтах. Кожен займається своєю справою… На дипломатичному фронті ми пишемо листи, беремо участь у конгресах, показуємо, що відбувається в Україні, як постраждала спортивна інфраструктура, скільки спортсменів уже вбито, і пояснюємо, чому російські та білоруські спортсмени не повинні бути на міжнародних змаганнях», – підкреслив зокрема очільник спортивного міністерства та Національного олімпійського комітету.

Також нагадаємо, що представників рф та білорусі вирішив позбутися й Міжнародний Паралімпійський Комітет. До речі, лідерка паралімпійської збірної України з настільного тенісу, чемпіонка Паралімпійських ігор та дворазова чемпіонка світу, харків’янка Марина Литовченко зараз проводить благодійний Аукціон на підтримку ЗСУ.