Спалах поліо в країні триває, тож харків’ян закликають зробити щеплення

30.09.2022 12:10   -
Новини Харкова: харків'ян закликають вакцинуватися проти поліомієліту

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 600 000 доз оральної вакцини від поліомієліту (ОПВ) та 99 720 доз інактивованої (ІПВ). Харківська область отримала 18 тисяч доз ОПВ. Про це повідомляють Харьковские известия.

Одеська та Київська області отримали близько 24 тисяч доз вакцини ОПВ, Дніпропетровська — понад 28 тисяч, більше 15 тисяч отримали Вінницька, Волинська області.

Поліомієліт — високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може наступати на все життя, і багато жертв поліо отримують інвалідність через це захворювання. 5–10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

Вірус поліо дуже заразний. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити — через відсутність будь-яких ознак хвороби. Поліо передається від дитини до дитини та може інфікувати їх без жодних симптомів, поки не призведе до паралічу однієї нещепленої дитини.

Захворіти на поліо можуть усі невакциновані — і дорослі, і діти.

Ліків від поліо не існує, але йому можна ефективно запобігти вакцинацією.

За українським календарем щеплень дитина отримує 6 доз вакцини від поліомієліту: у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років.

Нагадаємо, у Харкові продовжують працювати пункти вакцинації від коронавірусу.