Собаки на митницi — телезірки та загроза для злочинця! – газета «Харьковские известия»

26.03.2020 03:53   -
Автор:

На цей час в Слобожанській митниці Держмитслужби налічується 7 службових собак. Усі вони пройшли іспити, отримали сертифікати та постійно підвищують свою кваліфікацію найкращих пошуковців наркотичних засобів на митному кордоні України.

З початку роботи нової митниці — Слобожанської митниці Держмитслужби, з грудня 2019 року — кінологічною командою було виявлено 8 фактів незаконного переміщення наркотичних засобів та психотропних речовин. Це 58 % від загальної кількості – усього по митниці 14. В результаті було вилучено 31,5 кг марихуани, 47,19 г кодеїну, 20 капсул кодиклиптелу (псевдоефедріну), 13 таб феназепаму, 4,11 г метадону.

З найцікавіших та найяскравіших фактів за останній час треба виділити виявлення у січні двох великих партій марихуани на митному пункті пропуску «Гоптівка». У першому випадку напередодні Різдва спрацював тандем — державний інспектор-кінолог Артем Рак зі своїм підопічним лабрадором Ів Сен Лораном. У паливному баці легкового автомобіля було виявлено 19,3 килограма марихуани.

Також треба відзначити ще один факт виявлення наркотиків, який відбувся в січні цього року, — знов на митному посту «Гоптівка». Це знахідка фокстерьєра Арчі зі своїм інспектором Євгеном Кайдаловим. Під час проведення огляду авто Арчі спрацював на паливний бак, в якому було виявлено 55 вакумованих пакунків із речовиною зеленого кольору рослинного походження загальною вагою 12,2 кг.

Службові собаки митниці ще й часті гості на різноманітних заходах — їх запрошують на відкриті уроки з митної справи, які митники проводять для школярів, екскурсії на митні пости, зйомки на телебаченні — справжнісінькі зірки! Також песики найбажаніші та найулюбленіші гості в підшефному закладі — КЗ «Сахновщинський навчально-реабілітаційний центр». Грають з дітьми, демонструють службові навички, з охотою позують для фотосесій. Але для контрабандистів службові собаки — справжня загроза. Тому що не пропустять жодного порушника та знайдуть заборонену речовину де завгодно.