Шкуродерам доведеться не солодко – газета «Харьковские известия»

18.02.2020 05:34   -
Автор:
Українцям настав час дізнатися, які законодавчі зміни найближчим часом можуть з’явитися в сфері захисту тварин.
ПРО ЗАКОНОПРОЄКТ
У першому читанні Верховна Рада прийняла законопроєкт № 2351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод і директив ЄС у сфері охорони тваринного і рослинного світу)». Говорячи простою мовою, цей документ спрямований на захист тварин і серйозно посилює покарання за жорстоке поводження з ними.
Нагадаємо, що законопроєкти про захист братів менших вже не раз потрапляли в Раду, але не приймалися навіть в першому читанні, за винятком одного № 5119-1 в 2017 році.
Згідно з цим законом, за побої і знущання над тваринами був передбачений штраф в розмірі від 3400 до 5100 грн, а за вбивство світив тюремний термін до шести місяців. На жаль, в українських реаліях цей документ діє слабо. У новому законопроєкті прописано більше 60 змін:
— забороняється винищення з метою регулювання чисельності бездомних тварин, заборонено бити, вбивати, отруювати або калічити бездомних і домашніх тварин;
— вигулювати собак потрібно тільки на повідках, в намордниках і в нашийниках з ідентифікуючими позначками;
— забороняється жебракувати з бездомними, свійськими та дикими тваринами;
— виключається можливість регулювати чисельність тварин за допомогою евтаназії, залишиться тільки стерилізація;
— забороняється примушувати одних тварин нападати на інших, в тому числі і при тестуванні тварин;
— забороняється використання тварин як мішені в тирі або для тренувань зі стрільби;
— забороняється дарувати домашніх тварин в якості призів, нагород чи премій;
— забороняється замуровувати тварин в підвалах будинків;
— забороняється надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків і дельфінаріїв;
— забороняється пропаганда жорстокого поводження з тваринами;
— забороняється залишати тварин в салоні автомобілів, якщо на вулиці температура вище 20 градусів тепла і нижче 5 градусів морозу;
— адміністративна відповідальність за жорстоке і безвідповідальне ставлення до тварин настає з 16 років, а кримінальна з 14 років;
— тварину, з якою жорстоко поводилися, зможуть конфіскувати;
— вводиться обов’язкове проведення експертизи для встановлення причини смерті тварини;
— що стосується використання тварин у сільському господарстві, то вони повинні жити в нормальних приміщеннях з хорошим освітленням і циркуляцією повітря, крім цього забороняється утримувати тварин в тих же приміщеннях, де їх забивають, або там, де знаходяться туші забитої тварини;
— забороняється проводити забій тварин до втрати ними свідомості, а також вводиться заборона на патрання, обпалення, зняття шкіри, копчення і відділення частин у тварин до того, як у них не припиниться серцебиття;
— при проведенні таврування, біркування і кастрації обов’язково повинно застосовуватися знеболювання.
САНКЦІЇ
Штрафи за жорстоке поводження з тваринами залишаються такими ж — від 3400 до 5100 грн. Але додаються нові правопорушення, які теж обкладаються штрафами. Наприклад, за вигул собаки без повідка і намордника загрожує попередження або ж штраф в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 –1700 грн).
Крім цього, переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням рідкісних видів тварин і рослин, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.
Згідно із законопроєктом, буде заборонена і пропаганда жорстокого поводження з тваринами — такі дії будуть каратися штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700—5100 грн) і обмеженням волі на строк до 5 років з конфіскацією та знищенням всіх зображень, творів, кіно- та відеопродукції.
До слова, у Харкові плідна робота щодо забезпечення гідних умов життя братів наших менших проводиться вже давно: завдяки тісній співпраці КП «Центр поводження з тваринами» і міської влади на чолі з мером Геннадієм Кернесом, в місті не лишень будуються майданчики для вигулювання собак, створюються умови для пошуку загублених тварин тощо, але й здійснюється контроль за дотриманням Правил утримання домашніх тварин фізичними та юридичними особами. У разі, коли особа дозволяє собі, наприклад розводити собак та котів без подальшого їх влаштування, або викидає тварин на вулицю, її дії переслідуються законом, а вона особисто притягається до відповідальності.
Народні депутати стверджують, що зараз в Раді знаходиться ще багато законопроєктів, які повинні врегулювати сферу захисту тварин, зокрема — заборонити використання тварин у всіх цирках та ввести обов’язкову їх паспортизацію та ідентифікацію. Ці ініціативи підтримують зоозахисники, засмучені тим, що зараз закони України не відповідають європейським нормам і тому потребують удосконалення.