Школярі та поліція Харківщини долучилися до всеукраїнської акції проти гендерного насильства. ФОТО

29.11.2019 11:00   -
Автор:
Так, працівники Харківського відділу поліції організували для мешканців селища Буди флешмоб, під час якого розповіли, як захистити себе від насильства.
– Ми сподіваємося, що громадськість прислухається до наших порад, зазначив інспектор ювенальної превенції Харківського відділу поліції Карен Мелконян. – Якщо ви або ваші близькі страждають від домашнього насильства – не потрібно це терпіти й приховувати, а краще раз і назавжди припинити знущання.
У відділі освіти Вовчанської райдержадміністрації та у центрі міста також тривають заходи, присвячені акції «16 днів активізму проти гендерного зумовленого насильства».
Співробітники Зміївського відділу поліції провели із десятикласниками заняття, під час якого розповіли, як себе захистити від проявів насильства. Після цікавої лекції всі стали у коло та простягнули свої долоні проти насилля.
Аналогічний флешмоб пройшов і в Нововодолазькому ліцеї №3. Інспектор ювенальної превенції Альбіна Федоренко наголосила на нетерпимому ставленні до будь-якої форми насильства та донесла до кожної дитини розуміння того, що воно порушує права людини.
Під час проведення профілактичних заходів та Всеукраїнського тижня права працівники ювенальної превенції Липецького відділення поліції зустрілися з місцевими школярами. Поліцейські розповіли про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення правопорушень, пов'язаних з домашнім насильством та про їх права відповідно до Конвенції ООН про права дитини.
Поліція Харківщини закликає громадян не приховувати випадки вчинення домашнього насильства, адже ситуація може будь-якої миті вийти з-під контролю. Якщо необхідне втручання поліцейських, телефонуйте за номером «102».
За вчинення домашнього насильства передбачена адміністративна відповідальність, а за систематичне його вчинення – кримінальна.
Також кривднику може бути винесений терміновий заборонний припис. Терміновий заборонний припис може містити такі заходи:
1) зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
2) заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
3) заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.
Працівники уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України можуть у встановленому законом порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо терміновий заборонний припис передбачає зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.
Терміновий заборонний припис виноситься строком до 10 діб.
З початку 2019 року дільничними офіцерами поліції складено 4524 протоколи за ст. 173-2 (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про кримінальні правопорушення та відкрито 58 кримінальних проваджень за ст. 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України.