Що турбує пенсіонерів

26.05.2021 13:32   -

Що є підставою для призначення пенсії  для більшості громадян України, розповіла  заступник начальника ГУ – начальник управління обслуговування громадян Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва.

– Підставою для призначення пенсії є наявність стажу  та сплата роботодавцем внесків до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування. На сьогодні – це 28 років у жінок і у чоловіків. Людині виповнилося 60 років і є 28 років робочого стажу. Отже вона має право на призначення пенсії. Розмір її визначається на підставі стажу і заробітної плати та інших доходів, з яких сплачувались внески. Часто запитують, чи можу  взяти останні п’ять років  тощо? Ні,  для обчислення розміру пенсії враховується вся зарплатня, починаючи з 1 січня 2000 року за даними реєстру застрахованих осіб. Не можна обрати три роки такі, чи два роки ще якісь. Все що є в цій базі – все стане підґрунтям для розрахунку.  За бажанням, людина, яка оформлює пенсію та хоче її поліпшити за рахунок більш вигідної зарплатні, може надавати довідку до органів ПФУ за будь які 5 років підряд до 1 січня 2000 року.  Якщо особі це вигідно, її беруть у розрахунок. Але такі довідки підлягають обов’язковій аудиторській перевірці, адже до 2000 року відомості про сплату внесків відсутні.   Якщо напрацьованих  років не вистачає, то відсутні підстави для нарахування виплат, за винятком тих категорій громадян, які виходять на пенсію за інших обставин (шкідливі умови праці, вислуга років та багато інших випадків). Людину, яка ніде не працювала та по досягненню 60 років хоче отримати певні виплати, має звертатися до органів соціального захисту. У таких випадках держава не кидає напризволяще таких людей і сплачує їм відповідну допомогу за віком.

Останнім часом до ПФ почастішали звернення  працюючих пенсіонерів стосовно своєчасної сплати роботодавцем внесків та щорічного перерахунку пенсій.

– Враховуючи, що з 1 січня поточного року змінено порядок подання звітності про сплату Єдиного соціального внеску, а ми знаємо, що раніше звіт про сплату ЄСВ надавався роботодавцем кожен місяць, на теперішній день звіт надається раз в квартал. Тобто за перший квартал платнику податків дається ще плюс 40 днів для подання звіту та сплати. Це означає, що за цей період починаючи з 11 травня сплата відобразиться у системі. Звичайно з цим виникає багато питань: «Чому в моєму особистому кабінеті відсутні відомості про сплату ЄСВ?» Відповідь така – після подачі та опрацювання  звітів ми можемо цю сплату побачити. І наші громадяни також. Щороку 1 квітня у нас проводиться автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, у зв’язку з цим багато звернень надходить від цієї категорії людей. Чому мені не проведено перерахунок? Нехай не переживають наші працюючі пенсіонери, перерахунок буде проведено  теж після надходження відомостей про сплату ЄСВ.   Тому в  червні цього року такі громадяни отримають виплати в повному обсязі.