Що чекає на харківських пенсіонерів у 2020 році?

24.01.2020 17:15   -
Автор:
Від чого залежить розмір пенсії?
Розмір пенсії залежить від заробітної плати і тривалості страхового стажу.
З 2020 року необхідний для отримання пенсії у 60 років страховий стаж збільшився до 27 років. Згідно з пенсійною реформою, цей показник буде тільки зростати. Планується щорічно піднімати необхідний страховий стаж на один рік, допоки він не досягне 35 років. Тобто у 2021 році він буде складати 28 років, 2022 – 29 і так до 2028 року.
Для виходу на заслужений відпочинок у 63 роки вимоги до стажу складуть від 17 до 27 років, а в 65 років можна оформити пенсію при стажі від 15 років.
Як «купити» пенсію?
Пенсійна реформа дає можливість громадянам «купити» собі стаж, якого не вистачає. Кожен, хто досяг 16-річного віку і офіційно ніде не працює, може укласти договір добровільного страхування. Укладати договір потрібно в органах державної податкової адміністрації. Проте це досить дороге задоволення. Необхідний мінімальний страховий внесок в такому разі буде помножений на 2 і становитиме 2078 грн. Втім, наразі, для людей, які отримують заробітну плату в «конвертах», це єдиний можливий спосіб забезпечити собі гідну пенсію.
У кого зростуть пенсії ?
Згідно з законом про державний бюджет на 2020 рік, передбачається збільшення мінімальної заробітної плати. Отже, будуть підвищені виплати для громадян, пенсія котрих залежить від мінімалки. А це особи, які отримують мінімальну пенсію для непрацездатних, військові та інші.
У січні мінімальна пенсія становитиме 1 638 грн, а в липні і грудні її підвищать до 1 712 та 1 769 грн відповідно.
У березні на пенсіонерів чекає індексація за формулою «50% інфляції + 50% зміни середньої зарплати за минулий рік», але конкретні цифри будуть опубліковані в кінці січня.
Нові електронні сервіси
В Україні припиняють дію паперові трудові книжки. Їм на зміну приходять електронні. На офіційному порталі електронних послуг ПФУ з’явився новий сервіс «Електронна трудова книжка». Там можна подивитись, які внески сплачує роботодавець в Пенсійний фонд. Також на сервісі наявна функція перевірки легітимності страхового стажу.