СБУ оголосила підозру у держзраді Павлу Онищенку «Потону»

14.04.2023 11:32   -
СБУ оголосила підозру у держзраді Павлу Онищенку «Потону»

Співробітники Служби безпеки України оголосили підозру у державній зраді та низці інших злочинів ватажку харківської громадської організації “ПОТОН” Павлу Онищенку. Про це повідомляють Харьковские известия.

За даними слідства, 37-річний Онищенко добровільно переїхав до країни-агресора, звідки систематично публікував у соціальній мережі “ТікТок” та в Youtube матеріали із виправдовуванням збройної агресії рф проти України та із закликами до насильницького захоплення державної влади.

У своїх публікаціях він, зокрема, розповсюджував наративи російської пропаганди, на кшталт: “москва и Киев один народ”, “Денацификация в Украине”.

Протиправний характер публікацій підтвердила судова лінгвістична семантико-текстуальна експертиза мовлення, яку зробив Інститут судових експертиз ім. Бокаріуса.

Нагадаємо, у березні минулого року суд звільнив Павла Оніщенка з-під варти під особисте зобов’язання. Зловмисник обіцяв стати на захист країни у лавах ЗСУ, проте втік з України. Із вересня 2022 року він перебуває у розшуку.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили зловмиснику про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада у формі переходу на бік ворога та надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до захоплення державної влади, вчинені повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (створення та поширення матеріалів із виправдовуванням збройної агресії російської федерації проти України, вчинені повторно).

Тривають комплексні заходи для розшуку зрадника та притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

ОСТАННІ НОВИНИ

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.