Росіяни відповідатимуть за екоцид на Харківщині

10.03.2023 16:19   -

Внаслідок військової агресії рф природним ресурсам Харківщини заподіяно сотні мільярдів гривень збитків. Правоохоронці фіксують злочини екоциду та воєнні злочини з впливом на довкілля. Про це повідомляють Харьковские известия.

Зокрема, у Харкові розташований Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі наукова ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів. 

З початку повномасштабної військової агресії територію Інституту окупанти систематично обстрілювали з різних видів озброєння. Зокрема, осколко-фугасними снарядами ствольної артилерії, осколко-фугасними та касетними снарядами реактивних систем залпового вогню «Град», «Ураган», «Смерч» та потужної самохідної артилерійської установки «Піон». А найстрашніше, що на ядерний об’єкт скидалася авіаційна бомба. 

Російські терористи спричинили Інституту матеріальних збитків на суму понад 30 мільйонів гривень, а навколишньому природному середовищу на майже 15 мільярдів гривень.

За вказаним фактом проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) та за фактом екоциду (ст. 441 КК України).

Також здійснюються досудові розслідування за фактом знищення окупантами Оскільського водосховища, а також ландшафтного парку «Червонооскільський» на території Ізюмського та Куп’янського районів області, а також за фактом пошкодження території та знищення понад трьохсот рідкісних тварин та птахів у ландшафтному парку «Фельдман-Екопарк».

“Це не вичерпний перелік військових злочинів країни-окупанта проти довкілля. Ми продовжуємо ретельно їх фіксувати. Одночасно, є певні труднощі у проведенні ряду слідчих дій, у зв’язку із замінуванням значних територій, насамперед лісів”, – зазначив під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

ОСТАННІ НОВИНИ