Ревакцинація після повного курсу вакцинації: чи потрібна вона та кому (відео)

27.07.2021 09:30   -
Новини України: Ревакцинація після повної вакцинації від COVID-19

Чіткого алгоритму, як проводити ревакцинацію проти коронавірусу після повної вакцинації від COVID-19 , в Україні поки не має. А між тим вже пройшло півроку, як деякі українці отримали загальний курс імунізації. Що на них чекає далі, дивіться в репортажі кореспондентів телевізійної групи “Харьковских известий”.

Зараз у низці країн розглядають можливість того, щоб через 6 місяців після двох щеплень вводити третю додаткову дозу, так званої “бустерної”, що, за данними наукових досліджень, дозволяє отримати більш тривалий імунний захист і відповідь.

“Людина отримує дві дози стандартного щеплення і через півроку-рік отримує ще одну додаткову – посилюючу. Це один зі сценаріїв ревакцинації. Інший – коли людина отримує базовий курс (два щеплення) і через рік повинен повторно отримати аналогічні два щеплення. Вивчення тривалості цього імунітету ще триває. Коли ми отримаємо хоча б попередні результати від країн, які почали використовувати “бустерні” дози, зможемо виробити ту чи іншу стратегію ревакцинації”, – розповідає Ігор Кузін, Головний державний санітарний лікар України.

В Україні на сьогодні майже 3 мільйони 100 тисяч українців вже отримали щеплення проти COVID-19, з них більше одного мільйона 700 тисяч завершили вакцинацію. Плани на подальше у Мінохорони здоров”я – до кінця літа провакцинувати майже 10 мільйонів осіб, а до кінця року майже 70% дорослого населення і таким чином убезпечитися від стрімкого поширення інфекції, в тому числі і нового штаму “Дельта”. А ще, не виключають, що для тих, хто пройшов повний цикл імунізації, введуть низку послаблень.

“Дійсно, ми розглядаємо в майбутньому таку можливість. Йдеться про використання “внутрішнього” ковідного сертифіката, який можна буде згенерувати в додатку “Дія”, що підтверджує факт щеплення проти COVID-19. Серед різних опцій, в тому числі, розглядається можливість дозволити працювати підприємствам з вакцинованими співробітниками, які будуть відвідувати щеплені проти COVID-19 клієнти. І це допоможе нам зменшити навантаження на економіку, не піддаючи ризику громадян”, – каже Ігор Кузін.

Адже у МОЗ розглядають ймовірність спалаху коронавірусной хвороби в осінньо-зимовий період і вже зараз, кажуть, працюють над тим, аби четверта хвиля пройшла з мінімальними наслідками як для людей, так і для медичної системи. Тому і закликають активно вакцинуватися від коронавірусу, бо це дозволить запобігти важкий перебіг недуги і навіть врятує життя. А також нагадують, що, не дивлячись на низький рівень захворюванності COVID та попри 30-градусну спеку, все одно носити захисні маски і дотримуватися соціальної дистанції.

Раніше ми повідомляли, що у Харкові відчиняють додаткові центри масової вакцинації.