Радіофізикам ХНУ ім. В. Н. Каразіна присудили відзнаку світового рівня

20.11.2019 16:42   -
Автор:
Йдеться про створення у 1938 році радіолокатора «Зеніт», який зміг точно визначити три координати літака у польоті, тоді як до цього винайдені у світи системи могли визначити лише дві координати.
Таку нагороду присуджують лише тим науковим та інженерним досягненням, що визнані як світові або регіональні наукові віхи.
За словами декана факультету РБЕКС Сергія Шульги, Харків по праву можна назвати «найрадіофізичнішим» містом в Україні. Якщо подивитися на представників світової науки в цій сфері, то з України найбільше представників саме з Харкова. Варто зазначити, що з приблизно 200 існуючих IEEE Milestone відзнак тільки 6 пов’язано з радарами, а саме крім Зеніту серед них є: 2 у США, 2 у Японії та 1 у Німеччині.
Знакова дошка IEEE Milestone є першою відзнакою такого роду, яку IEEE присудило в Україні. Її передали Каразінському університету, оскільки усі розробники радару навчалися та працювали свого часу саме у Харківському університеті.
Довідка. 14 жовтня 1938 року в Харкові було проведено перше успішне польове випробування двохантенного імпульсного радіолокатора «Зеніт», яке продемонструвало його здатність точно визначати всі три координати літака у польоті. Для систем, які існували на той час, це було неможливою задачею, бо вони могли визначити лише дві координати цілей. «Зеніт» подолав цей недолік завдяки вдалій комбінації двох основних нововведень: використання імпульсного методу і хвиль у діапазоні 60-65 см, тобто коротших за вживані в інших радарних установках того часу.