Президент України ввів нові персональні санкції проти багатьох титулованих російських спортсменів

17.04.2023 11:37   -

Загалом згідно Указу №228/2023, який набрав чинності з 15 квітня, санкції запроваджуються щодо 87 осіб, більшість з яких російські спортсмени, або особи, які пов’язані зі спортивною сферою (спортивні чиновники, керівники спортивних федерацій та організацій, тренери). Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Президент України ввів нові санкції проти титулованих російських спортсменів
Фото: www.president.gov.ua

Даним Указом Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Багато з тих російських спортсменів, які потрапили до нового санаційного списку, представляють спортивні клуби, пов’язані з армією та силовими структурами рф, відкрито підтримали війну в Україні та загарбницькі дії поки ще президента росії володимира путіна.

В тому числі, персональний бан отримали й титуловані російські атлети — переможці та призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи, гравці національних збірних рф з футболу, хокею тощо.

Зокрема санкційні обмеження затверджені проти дворазових олімпійських чемпіонок, багаторазових чемпіонок світу – гімнастки Світлани Хоркіної та біатлоністки Світлани Ішмуратової. Обидві, до речі, представляють спортивний клуб Міністерства оборони рф «ЦСКА» та мають військове звання полковник.

Під персональними санкціями опинилися й дворазові олімпійські чемпіони ще у складі збірних СРСР – хокеїст Олександр Кожевников та біатлоніст Дмитро Васильєв. Також до нового санаційного списку потрапили срібний призер Олімпійських ігор, чемпіон світу з фігурного катання Ілля Авербух, чемпіонка світу з фігурного катання Єлизавета Туктамишева, срібна призерка Олімпійських ігор з академічної греблі Василиса Степанова, екс-гравці футбольної збірної росії Ігор Акінфєєв, Сергій Овчинников та Дініяр Білялетдінов, діючий гравець національної збірної рф з хокею, чемпіон світу Антон Бєлов, тенісистки Аміна Аншба, Анастасія Гасанова і Яна Сизикова. Крім того, під санкції від України потрапив міністр спорту та туризму республіки білорусь Сергій Ковальчук і донька міністра оборони рф, президентка Федерації тріатлону Росії Ксенія Шойгу.

Обмеження проти кожної особи, які заслужено опинилися у санкційному списку, згідно президентського Указу №228/2023 налічують 15 пунктів. Строк застосування санкцій – 50 років. В тому числі, їм забороняється в’їзд в Україну та будь-яка діяльність на території України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань. Також передбачено позбавлення державних нагород України, припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів.

Повний список осіб, пов’язаних зі спортивною сферою рф, проти яких введені санкції, а також перелік всіх персональних обмежень опублікований на сайті Президента України у додатку до згаданого Указу.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Слід також відзначити, що іншим Указом (№ 227/2023), який був опублікований того ж дня, Президент України Володимир Зеленський ввів у дію ще одне рішення РНБО про застосування санкцій проти ще 351 фізичної (переважно бізнесменів) та 254 юридичних осіб рф.

Також раніше ми повідомляли, що Володимир Зеленський на початку року розкритикував, на той момент, ще плани Міжнародного олімпійського комітету щодо повернення російських та білоруських спортсменів до світових топових змагань.

Три тижні тому МОК таки дозволив атлетам з країн-агресорів виступати на міжнародній арені, хоч і за певних умов та у нейтральному статусі. В Україні та багатьох країнах світу нові рекомендації МОК очікувано визвали гучну критику.

ОСТАННІ НОВИНИ