Права ветеранів: відповіді на питання

12.10.2018 15:14   -
Автор:
Статус ветерана присвоюється особам, які брали участь у бойових діях, отримали ушкодження здоров'я внаслідок бойових дій або прослужили у силових структурах більше 25 років. Для того, щоб отримувати державні пільги та реалізовувати свої права, необхідно мати посвідчення учасника бойових дій, військовий квиток та довідку про період ООС — це основні документи, які підтверджують статус учасника бойових дій.
Захисники мають право на:
– знижку на оплату послуг ЖКГ, яка надається для оплати послуг користування житлом, комунальних послуг та вартості палива. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни розмір знижки становить 100%, для учасників бойових дій та прирівняних до них – 75%, для учасників війни — 50 %.
– безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. Також безкоштовним проїздом міжміським залізничним, водним, повітряним або автомобільним транспортом в обидва напрямки можуть скористатися учасники бойових дій 1 раз на 2 роки або1 раз на рік з 50% знижкою та особи з інвалідністю внаслідок війни: І і ІІ групи-1 раз на рік; ІІІ-ої групи-1 раз на 2 роки або 1 раз на рік із 50% знижкою.
– безоплатне отримання земельної ділянки. Учасники бойових дій мають право на першочергове відведення земельних ділянок для: особистого селянського господарства — до 2 га; ведення садівництва — до 0,12 га; будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у селах — до 0,25 га та селищах — до 0,15 га, в містах до — 0,1 га; індивідуального дачного будівництва — до 0,1 га; будівництва гаражів — до 0,01 га. Слід пам'ятати те, що скористатися правом на відведення земельної ділянки можна тільки один раз за кожним видом діяльності.
– щорічну разову грошову допомогу. Розмір такої грошової допомоги для учасників бойових дій у 2018 році становить 1265 грн., для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи — 3685 грн., ІІ групи — 3265 грн., ІІІ групи — 2845 грн. Члени сімей загиблих та дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружились вдруге, також мають право на грошову допомогу, розмір якої становить 630 грн.
– безоплатне медичне забезпечення. Учасники бойових дій мають право на безоплатне отримання лікарських засобів, першочергове безоплатне зубопротезування, безоплатне щорічне санаторно-курортне лікування. Учасникам бойових дій надається допомога у військових госпіталях та інших лікувально-профілактичних закладах, члени сім'і військовослужбовця, який прослужив в ЗСУ більше 20 років, мають право також обслуговуватись у військових госпіталях.
– отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Учасникам бойових дій надається безоплатна правова допомога, в тому числі захист, представництво в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, складання документів процесуального характеру, юридичні консультації та роз’яснення з правових питань.
Начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяна Єгорова-Луценко