Пожежі у екосистемах: на Харківщині рятувальники майже 5 годин гасили міське сміттєзвалище та більше 6 годин — ліс. ФОТО

16.08.2019 15:34   -
Автор:
Так, наприклад, у Куп’янському районі горіло міське сміттєзвалище, яке рятувальники і комунальники гасили майже 5 годин на площі 150 кв.м.
У селищі Золочів горіла суха трава та очерет на площі 3 га. Лише завдяки зусиллям рятувальників вогонь не перекинувся на людські помешкання. Бійці врятували 2 будинки.
У селі Верхній Бішкін Первомайського району горіла хвойна підстилка у лісовому масиві Зміївського лісгоспу. Вогонь розповсюдився на територію близько 5 га. Рятувальники вжили всіх необхідних заходів, аби вогонь не потрапив на верхівки хвойних дерев. Вони боролися з пожежею з 14:10 до 20:40.
Вже увечері о 21:35 рятувальники з Коломака гасили пожежу трави та очерету у селі Гуртовівка. Її площа також складала близько 3 га. Ліквідована о 00:35.
Переважна більшість пожеж в екосистемах трапляється через легковажність громадян, котрі попри чисельні застереження рятувальників продовжують наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою.
Зважаючи на прогнози УкрГідрометцентру, щодо встановлення на Харківщині надзвичайної (5 класу) пожежної небезпеки, ГУ ДСНС України у Харківській області закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях і дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування у природних екосистемах.
Протягом пожежонебезпечного періоду (при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу) забороняється відвідувати хвойні ліси, розводити багаття у лісі й лісопосадках, заїжджати автомобілем до лісу, палити, кидати у лісі й лісопосадках непогашені сірники або недопалки, залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я, полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї.