Посол Фонду ООН Маша Єфросиніна відвідала харківські центри для жертв насильства. ФОТО

23.09.2019 09:20   -
Автор:
Марія Єфросиніна відвідала Притулок для жінок, які постраждали від насильства, і Денний центр соціально-психологічної реабілітації «Розірви коло». Посол поспілкувалася з працівниками установ і жінками, які там знайшли тимчасовий притулок.
Керівник Притулку для жінок, які постраждали від насильства, Ірина Краснолобова повідомила, що до установи звертаються, в основному, жінки, які постраждали від фізичного насильства, і менше – від економічного. Притулок створений для надання безпечного місця перебування і розрахований на 10 місць. Жінки можуть там перебувати від тижня до трьох місяців і отримати допомогу психолога та соціального працівника. Денний центр «Розірви коло» – більш функціональний. У кризових ситуаціях, зокрема, вночі, там готові поселити жінку з дитиною, а вдень постраждалим надається допомога психолога, соціального працівника, юриста. Крім того, в установі проводять лекції, майстер-класи, розповідають, як відкрити свою справу і заробляти на життя. За місяць у денний центр звертається від 30 до 50 осіб. Постраждалі можуть там перебувати кілька днів.
Також Послу Фонду ООН розповіли, що в Харкові вже чотири роки працюють мобільні бригади, які надають екстрену допомогу жінкам, які постраждали від насильства. Бригади можуть забрати їх з дому, офісу, вулиці, надати первинну психологічну допомогу і доставити до органів охорони здоров'я, поліції, денного центру та інших соціальних служб. Мобільні бригади фінансуються за рахунок Фонду ООН. Крім того, за словами Ірини Краснолобової, в Харкові апробується пілотний проєкт «Поліна», коли представники правоохоронних органів і ювенальної поліції виїжджають на випадки насильства.
Голова постійної комісії з гуманітарних питань міськради Ольга Чичина зазначила, що проблема домашнього насильства стосується не тільки жінок, а й чоловіків, дітей і вимагає комплексного вирішення – реагування поліції, установ охорони здоров'я, соціальних служб. Для цього в Харкові формують комплексну інфраструктуру.
«Центр допомоги жінкам, постраждалим від насильства, – комунальний заклад, який фінансується з міського бюджету. Денний центр «Розірви коло» – пілотний проєкт ООН. У жовтні на сесії міської ради ми плануємо прийняти денний центр у комунальну власність. Тоді ми матимемо два відділення – денне і нічне», – повідомила депутат.
Марія Єфросиніна зазначила, що центри надання допомоги постраждалим від насильства допомагають вирішити проблему і знайти вихід.
«Я застала період в житті, коли ця тема не порушувалася взагалі. Коли говорили: «Б'є – отже, любить. Куди ти підеш з дітьми? Кому ти потрібна? Побив, ну не вбив же». Колись жінки замовчували ці ситуації, і це вважалося нормою. Сьогодні, відвідуючи різні регіони України з місією ООН, я бачу, що притулки переповнені. Це означає, що жінки повірили, що їм нададуть допомогу, а все вищесказане вже не норма, що з цим потрібно боротися і протистояти. Це не просто надія на вихід, а вже вихід», – підкреслила Марія Єфросиніна.
За її словами, відразу після візиту до центру вона зробить відео, в якому розповість, куди харків'янки, які постраждали від насильства, можуть звертатися по допомогу.
«Я, без перебільшення, вражена тим, що в Харкові проблему сьогодні вирішують багатофункціонально, що готові до вирішення різноформатних проблем. Що жінки з дітьми будуть доправлені до центру, де допомагають матерям з дітьми, діти, яких вилучили з сімей в силу страшних потрясінь і насильства, – до реабілітаційного центру, а літні люди – до будинку для людей похилого віку. Жінки без дітей, які постраждали від насильства, їдуть до притулку, і їм всіляко допомагають влаштуватися на роботу. Я мало де бачила таке. Харків у мене в цьому відношенні – абсолютний лідер», – зазначила Марія Єфросиніна.
Після візиту до установ вона провела в одному з міських хабів мотиваційну зустріч з жінками, які стали жертвами домашнього насильства.
Зазначимо, що харків'яни, які постраждали від насильства, можуть звертатися по допомогу за тел.: (093) 303-03-53.
Довідка. Представництво Фонду народонаселення ООН (UNFPA) в Україні кілька років співпрацює з Департаментом праці та соціальної політики Харківської міської ради з розвитку системи реагування на випадки домашнього і гендерно зумовленого насильства.