Посадовці Держгеокадастру розбазарювали землі природно-заповідного фонду, що перебувають у межах ландшафтного парку «Великобурлуцький степ». ФОТО

21.11.2019 17:26   -
Автор:
До складу парку входять такі зоологічні заказники загальнодержавного значення, як «Катеринівський» та «Бурлуцький».
Відповідно до вимог чинного законодавства землі природно-заповідного фонду взагалі не можуть бути передані у приватну власність, а змінити їх цільове призначення можливо лише у виключних випадках для суспільних потреб за погодженням з Кабінетом Міністрів України.
Однак, протягом 2018-2019 років службові особи ГУ Держгеокадастру у Харківській області незаконно змінили цільове призначення земельних ділянок парку площею 312 га з земель природно-заповідного фонду на землі сільськогосподарського призначення. У подальшому своїми наказами безоплатно передали 13 га особливо цінних земель у власність приватних осіб. А інші земельні ділянки було підготовлено для подальшого відчуження з власності та користування держави.
Крім того, службові особи Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області у 2002-2006 роках відповідними розпорядженнями безоплатно незаконно передали у приватну власність 38 га земель вказаної категорії. Також незаконно передали у користування строком на 49 років два водних об’єкти, площею 37 га, які належать до природно-заповідного фонду.
Вартість землі площею майже 400 га, що незаконно вибула з державної власності та користування, а також цільове призначення якої незаконно змінено для подальшого відчуження, складає приблизно 300 млн. грн.
За вказаними фактами прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).
Наразі вирішується питання про пред’явлення позовів щодо визнання незаконними та скасування відповідних наказів Держгеокадастру та розпоряджень райдержадміністрації, з метою повернення державі земель, які вже відчужені, та попередження незаконного вибуття з власності або користування держави інших земельних ділянок природно-заповідного фонду.
Робота прокуратури області на вказаному напрямку триває.