Податковий борг: умови його відстрочення та списання штрафних санкцій і пені

28.01.2021 13:14   -
Автор:
Галина Феденко нагадала, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та ознайомила з тонкощами основних положень цього Закону.
– В Законі, зокрема, йдеться про відстрочення або списання податкового боргу, штрафних санкцій та пені, а також про звільнення певних платників від ЄСВ та списання недоїмки з ЄСВ тощо, – розповіла Галина Феденко. – Так, підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» доповнено пунктом 12, відповідно до якого податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень, може бути відстрочений. Але слід врахувати, що відстрочення буде здійснюватися лише платникам, які станом на 1 грудня 2020 року мали податковий борг за усіма податками та зборами, що визначені у статтях 9, 10 Кодексу, загальна сума якого сукупно за усіма місцями обліку такого боргу не перевищує 6800 гривень, і який залишився несплаченим станом на дату подання ним заяви до органу ДПС. Щоб скористатись цією нормою, платнику податків – фізичній особі треба надати до територіального органу ДПС заяву про відстрочення у довільній формі з посиланням на Закон №1072 у будь-який зручний для платника спосіб. Якщо у платника податків наявний податковий борг, що обліковується у декількох територіальних органах ДПС (областях), заява надається до кожного такого органу окремо. При відстроченні згідно з пунктом 12 не застосовуються положення статті 100 Кодексу. Відстрочення надається без нарахування процентів. При цьому сплатити відстрочені суми податкового боргу необхідно до 29.12.2021 року. Якщо платник податків погасив суму відстроченого податкового боргу у повному обсязі раніше, ніж 29.12.2021, такий платник може подати до органу ДПС заяву (заяви) щодо скорочення терміну відстрочення у зв’язку з достроковою сплатою. У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання 29.12.2021 (включно), штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами Кодексу.
Окрему увагу Галина Феденко звернула на те, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) не є податковим платежем та не підлягає відстроченню згідно з пунктом 12 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.
Також податківець нагадала, що Законом №1072 підрозділ 10 розділу ХХ доповнено пунктом 23, яким передбачено, що у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.
Положення цього пункту не застосовується щодо:
– великих платників податків;
– осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;
– осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;
– банків, на які поширюються норми Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”;
– осіб, які мають податковий борг з митних платежів;
– осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.