Підприємець відмовився від скаліченого працівника, а натомість сплатить штраф за приховування трудових відносин

18.07.2019 15:38   -
Автор:
Ще у березні 2018 року до Головного управління Держпраці у Харківській області звернувся за захистом своїх конституційних прав працівник, якого було травмовано під час виконання ним робіт на користь ФОП Дьяконенко О.Є. Заявник повідомив, що він отримав травму правої кісті, працюючи оператором висечної машини (тигеля), йому було розтрощено 2-5 пальців правої кисті та було ампутовано фаланги пальців.
Коли заявник звернувся до ФОП для отримання належних йому виплат, з’ясувалось, що трудовий договір з ним не укладався та належні відрахування до державного бюджету не сплачувались.
У квітні 2018 року інспекторами праці було проведено інспекційне відвідування ФОП Дьяконенко О.Є. на предмет встановлення обставин, викладених у заяві постраждалого.
Розуміючи об’єм правової відповідальності, суб’єктом господарювання надавались документи не в повному обсязі та створювались перешкоди у проведенні інспекційного відвідування.
Провівши ґрунтовний аналіз всіх наявних доказів, уповноваженою посадовою особою Управління Держпраці було прийняте рішення про притягнення ФОП Дьяконенко О.Є. до штрафу у розмірі 111 тисяч 690 гривень.
Не погодившись з результатами інспекційного відвідування, суб’єкт господарювання звернувся до суду про скасування результатів заходу контролю, свою правову позицію аргументував тим, що заявник – є невідомою йому особою, яка не виконувала обов’язки на його користь.
У зв’язку з тим, що діюче законодавство забороняє вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин між найманими працівниками та суб’єктами господарювання, Харківський окружний адміністративний суд підтримав правову позицію Управління Держпраці та залишив адміністративний позов ФОП Дьяконенко О.Є. без розгляду.