Під час рейдів соціального патрулювання у Харкові виявили понад 500 наркозалежних і «закладників». ФОТО

11.12.2019 10:28   -
Автор:
Про це 10 грудня на засіданні Координаційної ради з питань реалізації державної політики щодо попередження наркоманії повідомив керівник цієї організації Станіслав Жадан.
За його словами, у так званих рейдах соціального патрулювання беруть участь 10-15 активістів, які цілеспрямовано відпрацьовують певні мікрорайони міста Харкова, звідки надходить найбільша кількість скарг від місцевих жителів. За місяць-півтора роботи це дає результати, і активність наркозалежних та «закладників» загасає.
«Це не полювання на наркоманів, як влаштовують деякі наші «колеги». Ми розуміємо, що маємо справу з хворими людьми, тому у нас все регламентовано, і ми діємо виключно в рамках законодавства. Ми рідко звертаємося до інших структур, тільки у крайньому випадку. Самі проводимо первинну профілактику, в тому числі серед школярів, допомагаємо тим, хто хоче виправитися. Наступного року хочемо залучити до цієї роботи ще більше соціально відповідальних людей у кожному районі міста. Якщо буде підтримка громадськості, то результат буде реальним, адже він вже фактично є», – розповів Станіслав Жадан.
Заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан високо оцінила якість рейдів соціального патрулювання і пообіцяла підтримку у подальшому навчанні учасників таких рейдів.
«Багато харків'ян активізувалися, усвідомивши, наскільки складна ця проблема. Наша міська програма з протидії наркоманії поступово дає результати: проводяться тематичні тренінги, семінари, уроки і флешмоби у школах, проводяться акції з зафарбовування інтернет-адрес, громадські організації допомагають наркозалежним в реабілітації, працює чат-бот «СтопНаркотик» у соціальній мережі «Telegram», організований соціальний патруль і багато іншого. У місті стало реально спокійніше, при цьому ми бачимо, в яких районах найбільша активність дилерів і залежних, і там працюємо посилено. Ми повинні організувати всіх активних людей нашого міста, щоб вони знали, куди і з якою проблемою або пропозиціями звертатися», – зазначила Світлана Горбунова-Рубан.
За її словами, наступного року ця робота буде продовжена. Крім школярів, великою цільовою аудиторією також стануть студенти, для яких на початку року проведуть масштабну тематичну конференцію. Також планується активізувати альтернативні майданчики (спорт, вуличні культури), які допоможуть захопити дітей, підлітків та молодь корисними заняттями, запропонують їм шляхи ефективного саморозвитку.