Перейменування Первомайського на Харківщині: жителям запропонували 15 назв

23.01.2023 15:55   -
Перейменування Первомайського на Харківщині: 15 назв

Сьогодні у місті Первомайський на Харківщині відбулось засідання топонімічної комісії з приводу відбору назв міста. З близько 600 назв було відібрано 15. Про це повідомляють  Харьковские известия.

Нагадаємо, з ініціативою перейменувати місто виступив мер Первомайського Микола Бакшеєв.

“Первомайський — більшовицька та російськомовна назва. Перейменування просто необхідне”, – зазначив Бакшеєв.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Мешканці Первомайського зможуть обрати одну із 15 запропонованих назв впродовж тижня.

1) Сива́ш (Назва пропонується на честь колишньої назви населеного міста Харківської губернії).
2) Хлібода́р (Назва пропонується до перейменування на честь розвинутої харчової промисловості міста, а саме – хліборобства).
3) Озеря́нськ (Назва пропонується до перейменування на честь Головної святині і покровительки міста Харкова і всієї Слобожанщини. Ікона вшановується не тільки жителями Харкова, а й усім навколишнім населенням).
4) Ми́ропіль (Назва пропонується до перейменування на честь миру країни).
5) Орі́льків (Назва пропонується до перейменування на честь назви річки на території Лозівського району (колишній Первомайський район).
6) Кві́точ (Назва пропонується до перейменування на честь квітучості нашої рідного міста. Нейтральна та милозвучна назва).
7) Коза́цьк (Назва пропонується до перейменування на честь свободи нашого рідного краю. Назва асоціюється з такими рисами характеру як сміливість, відвага, непокірність ворогам).
8) Сіму́га (Назва пропонується до перейменування на честь семи водних джерел, що розташовані на території громади).
9) Зла́топіль (Назва пропонується до перейменування на честь родючості нашого краю. Золоті поля (лани) – символ родючості та достатку).
10) Бере́цьк (Назва пропонується до перейменування на честь назви річки на території Лозівського району (колишній Первомайський район).
11) Звитя́жин (Назва пропонується до перейменування у знак любові до мешканців міста та нашої громади. Місто людей, що мають звитягу. Слово звитяга означає сміливість, подвиг, гарну вдачу).
12) Доброда́р (Назва пропонується на честь добробуту громади. Назва міста, що «дарує добро» гарно уособлює в собі добре життя мешканців міста та громади).
13) Я́нголів (Назва пропонується на честь янголів-охоронців. Назва уособлює в собі прихисток міста та захист від ворогів).
14) Холодноя́рськ (Назва пропонується на честь славетної 93-ї бригади «Холодний яр», яка зупинила в березні 2022 просування ворога до нашого міста. Багато наших містян проходять службу в лавах славетної 93-ї бригади).
15) Сві́точ (Назва пропонується до перейменування на честь символу волі, просвіти та правди).

У другий тур вийдуть лише 5 назв, які набрали більшість голосів. Прийняти участь у голосуванні у другому турі зможуть лише жителі громади, які пройдуть реєстрацію на вищевказаній платформі за допомогою електронного підпису, або із паспортом у приміщенні ЦНАП.

В третій тур, вийде лише дві назви, найрейтинговіші з п’яти, але лише в тому випадку, якщо жодна назва не набере у другому турі більше 50% голосів.

ОСТАННІ НОВИНИ