Партія сироваток проти дифтерії вже вирушила в регіони

03.09.2019 09:50   -
Автор:
Дифтерія — дуже небезпечна хвороба. Вона є смертельною — з 1000 інфікованих людей 50 помирають. Врятувати життя інфікованого пацієнта може лише сироватка, хоча все одно лишається ризик смерті (близько 20%). Щоби не наражатися на небезпеку — варто вчасно вакцинуватися.
Наслідком дифтерії може бути міокардит — ураження серцевого м’яза. Якщо хвороба перебігає у важкій формі, у пацієнта можуть виникати порушення роботи нервової системи (у вигляді паралічу м’якого піднебіння або дихальних шляхів), що може спричинити задуху.
Наразі маємо вкрай низький рівень охоплення щепленнями від дифтерії. Лише 70% дітей мають щеплення, серед дорослих цифри ще гірші. Саме тому Міністерство охорони здоров’я України запустило кампанію “Вакциновані — значить захищені”. Лікарі рекомендують зробити дітям щеплення до школи, а дорослим перевірити, чи були вакциновані раніше та за потреби вакцинуватися повторно.
Дифтерія не є тією хворобою, вакцина проти якої захищає на все життя. Для надійного захисту необхідно отримати всі дози вакцини, передбачені Календарем щеплень.
▪️ Дітям роблять щеплення вакциною проти кашлюка, дифтерії та правця у 2, 4 та 6 місяців.
▪️ У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП (проти дифтерії та правця), наступну у 16 років — АДП-М (проти дифтерії та правця).
▪️ Дорослі повинні ревакцинуватися кожні 10 років. Якщо останнє щеплення було у 16 років, наступне потрібно зробити у 26, і так далі щодесять років.
Україна забезпечена на 100% всіма вакцинами, передбаченими Календарем щеплень. Вони є в усіх областях — отримати їх можна безоплатно. Якість вакцин підтверджена ВООЗ.
У регіонах наразі є більше 2 мільйонів доз вакцин для дітей дошкільного віку АКДП (складається з анатоксинів правця і дифтерії та вбитих цільноклітинних бактерій кашлюку), понад 6 мільйонів доз АДП та АДП-М.
Зробити щеплення можна у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Якщо у лікарні вас відмовляють від вакцинації, зверніться на гарячу лінію НСЗУ за номером 1677 та повідомте про перешкоджання в реалізації вашого права.