П’яті роковини: у світі вшановують жертв катастрофи рейса MH17

17.07.2019 12:25   -
Автор:
У Нідерландах, країні, що втратила в катастрофі 193 громадянина, поминальні заходи почалися 16 липня, коли члени родин 15 загиблих зібралися в місті Гілверсум. Також 16 липня в Нідерландах відбулася конференція щодо катастрофи MH17, а у Вашингтоні – круглий стіл.
Виступаючи у Вашингтоні, заступник помічника державного секретаря США у справах Євразії Джордж Кент заявив, що «Росія підготувала ґрунт для знищення MH17 шляхом фінансування, організації та просування своїх довірених осіб на сході України». Він також зазначив, що «Росія продовжує заперечувати присутність своїх сил і матеріальних засобів» на неконтрольованих владою України територіях.
17 липня дев’ять посольств, громадяни яких загинули під час польоту, проведуть жалобні заходи в Малайзії, яка втратила через катастрофу літака 43 громадянина. Ще одна акція, закрита для преси, відбудеться в аеропорту Схіпгол в Амстердамі.
Нагадаємо, за згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.
Перше з них, технічне, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною із підконтрольної на той час російським гібридним силам території Донбасу. Друге, кримінальне розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, також дійшло висновку: пускова установка ЗРК «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії і була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття нею авіалайнера повернута назад до Росії.
19 червня у Нідерландах Спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського літака «Боїнг-777» назвала підозрюваними у справі трьох росіян і одного українця. Це Ігор Гіркін (прізвисько «Стрєлков»), Сергій Дубинський (прізвисько «Хмурий»), Олег Пулатов («Гюрза» і «Халіф»), та Леонід Харченко.
Голова слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що чотирьох підозрюваних, ймовірно, судитимуть заочно в Нідерландах, починаючи з березня 2020 року. Він сказав, що ці особи будуть оголошені в національний та міжнародний розшук.