Освіта попри війну: Телеведучий Олександр Педан побував в університеті Каразіна у Харкові

29.07.2022 10:20   -
Новини Харкова: Телеведучий Олександр Педан побував в університеті Каразіна

Під час зйомок освітнього тревел-проекту “УніверCheck” телеведучий Олександр Педан побував у Харківському національному університеті ім. В. Каразіна та дізнався, чи планує виш цьогоріч приймати абітурієнтів. Про це повідомляють “Харьковские известия”.

Зруйновані спорткомплекс і корпус економічного факультету та Каразінської бізнес-школи, пошкодженні університетська клініка, корпус Центральної наукової бібліотеки та музею природи, виведені з експлуатації студентські гуртожитки – це далеко не весь перелік шкоди, яку росія завдала під час війни з Україною. Та найбільшою втратою в університеті Каразіна вважають загибель їхніх викладачів, студентів і випускників. Загалом було вбито більше двадцяти осіб як серед мирного населення, так і військовослужбовців.

“Мені боляче спостерігати за масштабами руйнувань університету Каразіна, бо я запам’ятав його зовсім іншим, – розповідає телеведучий Олександр Педан. – Ми побували у Харкові за кілька місяців до війни – знімали освітний тревел-проект “УніверCheck”. Виш здивував нас своїми масштабами – величезний головний корпус у самому центрі міста, ще кілька корпусів в інших районах. Багато спеціальностей – від поширених до рідкісних, як астрономія. Тож я б дуже хотів, аби українські абітурієнти підтримали університет Каразіна своїми заявками”.

Попри напружену та небезпечну ситуацію в Харкові, зупиняти роботу виш не планує і готується до цьогорічної вступної кампанії. Кажуть, наражати на небезпеку ані студентів, ані викладачів з адміністрацією не будуть. Тож відповідно до ситуації прийматимуть рішення про очне навчання.

“Освіта попри війну” – такий девіз університету в нинішніх умовах. Якщо брати в абсолютному еквіваленті, то Каразінський університет постраждав найбільше за інших. Але ми тримаємося, не припинили своєї діяльності та не були евакуйовані, а університетська спільнота налаштована на перемогу і докладає всі можливі зусилля для того, щоби виш працював, навчав, проводив наукові дослідження та відновлювався”, – кажуть в адміністрації університету.

Загалом, за попередніми підрахунками, університету нанесено збитків на суму 100 млн євро. Виш навіть запустив кампанію “Help Karazin University” зі збором пожертвувань для допомоги постраждалим студентам, викладачам і працівникам, а також для відновлення пошкодженої інфраструктури університету.

Переглянути випуск освітнього тревел-проекту “УніверCheck” про ХНУ ім. В. Каразіна можна на YouTube-каналі Олександра Педана за посиланням.