Ольга Сумська: на Kharkiv fashion буде презентовано мою дебютну колекцію RIDNA

30.07.2019 12:00   -
Автор:
– Ольго, розкажіть, будь ласка, звідки у вас з`явилася любов до шиття?
– Змалечку літні канікули я проводила в селі у бабусі. На старенькій машинці вона шила фартухи на замовлення. Я з великим задоволенням спостерігала за процесом, а потім бігала до клієнтів і продавала вироби по 5 карбованців за пару. Тож рівненьку строчку мене навчила робити саме бабуся Параска. Вона завжди казала, що шиття заспокоює нерви, і мала рацію. Перша швейна машинка у мене з`явилась у 14 років, батьки подарували її на день народження. Яка ж я була щаслива! Свої перші блузки, костюми, плаття, піджаки та навіть пальто я шила мамі, а вчилась кроїти та збирати до купи вироби самотужки, завдяки журналам мод. Коли я почала зніматись у кіно, завжди втручалася у процес пошиття костюму, чим трохи дратувала художників. У театрі дивувала колег тим, що допрацьовувала деталі, сама шила капелюшки, сумочки. А на свою першу зарплату, звісно ж, придбала німецьку електричну швейну машинку. Могла цілодобово поратись біля неї, насолоджуючись процесом. Зараз я вже маю цілу колекцію розкішних, раритетних тканин, а нещодавно друзі подарували мені сенсорну сучасну швейну машинку, та мої дві старенькі теж зберігаю, як артефакт.
– Коли у вас виникла ідея створення власної колекції одягу? Чому презентувати її ви збираєтеся саме у Харкові?
– Все добре, натхненне і прекрасне зі мною стається саме у Харкові. Тому, коли я вперше отримала запрошення відвідати модний проект Kharkiv Fashion у якості гості, погодилась одразу. Тоді я познайомилась з головним організатором, неймовірною жінкою, справжньою леді, професіоналом – Вікторією Грецькою-Миргородською, якій дуже сподобалась моя ідея створення власної колекції одягу. Вікторія одразу запропонувала об’єднати наші зусилля та зробити колаборацію з прекрасним харківським дизайнером, власницею бренду MaKha, Марією Бисовою. Звісно, мені була потрібна порада справжніх професіоналів, досвідчених фахівців у цій галузі, і Марія погодилась на співпрацю. Я надзвичайно вдячна цим фантастичним жінкам за підтримку. Тож цілком логічно, що презентація одягу відбудеться саме під час осіннього сезону Kharkiv Fashion 2019.
– У вашій колекції чи не найголовніший мотив – український живопис. Чому?
– Тема українського живопису у мене завжди бриніла в душі. Ще з дитинства пам’ятаю, як мій батько В’ячеслав Сумський малював пензлем, пам’ятаю аромат олійних фарб у хаті… Саме він передав тремтливе ставлення до живопису, часто розповідав про те, яка велич і краса навколо нас. Тато малював з натури, брав мольберт на природу, а я насолоджувалась процесом. Сьогодні я часто переглядаю картини Миколи Пимоненка, Костянтина Трутовського, Тараса Шевченка, Опанаса Рокачевського, Катерини Білокур, Марії Приймаченко і думаю, що було б прекрасно, аби сьогоднішнє покоління більше знало про цих геніїв українського мистецтва. Тому і виникла ідея запозичити елементи живописних сюжетів минулого для сучасної колекції одягу. Зараз у нас кипить робота. Створюємо власні принти на шовку з українськими мотивами. Я хотіла, щоб це були неповторні тканини, єдині в своєму роді. Бо це наше, рідне!
– Ви знана поціновувачка вишиванок. Які саме моделі будуть представлені в колекції?
– Вишиванки в моєму гардеробі займають почесну позицію. Українські намиста також. По-перше, мені це личить, я можу іноді виглядати набагато цікавіше за якусь пані в діамантах у стильній українській сукні та гердані. Бо національний одяг треба вміти носити, має бути постава, а головне – бажання одягати цю красу! В українському одязі жінка розквітає, вона справжня, одразу видно її внутрішній світ. А зараз вишиванка у тренді, як ніколи. Наші дизайнери підкорюють світові подіуми, і ми пишаємося ними. Робота ж над моєю колекцією триває. У нас ще є час. Тож, коли я раптом відчуваю якусь деталь костюму, я швидко її замальовую, аби не забути. А вже восени всі гості Kharkiv Fashion 2019 стануть свідками прем’єрного показу колекції, яка вже стала мені дуже рідною.