Обов’язкове застосування РРО для підприємців – платників єдиного податку відтерміновано

11.12.2020 13:26   -
Автор:
Тетяна Самойленко нагадала, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 01.12.2020 року №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», який був опублікований в газеті “Голос України” від 09.12.2020 р. № 228.
Відтак Законом визначені граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб'єктами спрощеної системи оподаткування відповідних груп платників єдиного податку, зважаючи на розміри мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року:
I група – 167 розмірів МЗП;
II група – 834 розміри МЗП;
III група – 1167 розмірів МЗП;
Скасовано норми щодо застосування механізму компенсації (кешбек) покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.
До 1 січня 2022 року продовжено застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб’єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО (ПРРО) під час проведення розрахункових операцій. Скасовано штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів у реєстраторах розрахункових операцій, програмних РРО.
Також вказаним документом до 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО, програмних РРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.
Зокрема, з цього переліку виключено реалізацію товарів (послуг) через мережу Інтернет, роздрібну торгівлю вживаними товарами, діяльність ресторанів та кафе, готелів, туристичних агентств, операторів, реалізацію текстилю та автозапчастин.
В свою чергу, ризикові види діяльності – це продаж лікарських та медичних засобів, складної побутової техніки та ювелірних виробів. Такі види діяльності обґрунтовані високою прибутковістю предметів торгівлі (побутова техніка, ювелірні вироби), їх небезпекою при неконтрольованому обігу (ліки). При цьому тіньовий обіг таких товарів сприяє нечесній конкуренції для легального бізнесу, який створює робочі місця та сплачує податки. Фактично мова йде про захист легального бізнесу від нечесної конкуренції з боку «тіньовиків».
– РРО не створює жодних проблем для реального ФОПу, що працює у легальному полі, та веде облік своїх продажів для власних потреб. РРО дозволяє робити це навіть простіше. Небезпеку РРО створює лише для тих ФОПів, що ведуть свою діяльність у «тіні» без декларування реального доходу, – зауважила Тетяна Самойленко.
Податківці також наголошують, що у порівнянні з традиційним РРО, програмне РРО є ще простішим в роботі та безкоштовним.
На сайті ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/6842.html розміщено відеоурок щодо реєстрації програмного РРО.