Новорічний стіл-2023: скільки коштуватиме свято під час війни

20.12.2022 13:14   -
Новорічний стіл-2023: скільки коштуватиме свято під час війни

У скільки обійдуться продукти для новорічного столу під час війни, дізнавались у Центрі громадського моніторингу та контролю. Про це повідомляють Харьковские известия.

Попри війну, більшість громадян планують новорічні та різдвяні покупки, хоча й купуватимуть менше, ніж торік. У фокусі покупок – продукти харчування.

Вартість новорічного столу-2023

Близько 2655 гривень — стільки коштуватиме новорічний стіл-2023 зі страв, що є традиційними для пересічної української родини із чотирьох осіб. Такі дані опублікував Інститут аграрної економіки. Науковці підрахували, що новорічне меню буде на 43,9% дорожче, ніж торік.

Відсоткові дані щодо здорожчання новорічного меню озвучили і у Нацбанку. Головний експерт управління аналізу системних ризиків Департаменту фінансової стабільності НБУ Андрій Блінов розповів, що цього року вартість традиційного новорічного столу зросте на 40-50%.

Елітний «Олів’є»?

Традиційну страву, яку звикли асоціювати чи не з кожним новим роком — салат «Олів’є» — у мережі вже охрестили елітним.
В Інституті аграрної економіки зазначають, що салат «Олів’є» буде на 41,9% дорожчим, ніж під час святкування попереднього нового року. Його вартість складе 281,71 грн (йдеться про 3 кг продуктів традиційної рецептури).

Окрім цього, вдвічі зросли витрати на м’ясні продукти. Зокрема, півкіло нарізки сирокопченої ковбаси «Салямі» обійдеться у 250 грн. А це у 2,5 рази більше проти цін 2021 року. А ось найдешевшим, станом на кінець цього року, є м’ясо птиці. Кілограм курячого філе в середньому коштує 134,45 грн (+ 12%).

Фрукти для новорічного столу (2 кг мандаринів, 1 кг бананів, 1 лимон) обійдуться у 168 грн (на 59,7% дороже).

Щодо алкоголю, то, приміром, пляшка ігристого вина українського виробництва (0,75 л) обійдеться у 140 грн (на 28,4 % дорожче).

Можна й дешевше

У мережі можна відшукати поради, як зробити новорічний стіл доступнішим. Зокрема, можна навіть обійтись однією тисячею гривень. Таке меню буде складатися з 4 страв — це «Олів’є», качка з яблуками, бутерброди зі шпротами, салат «Міністерський» і тертий пиріг з яблуками на десерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові запрацювали ялинкові ринки. Скільки коштують цьогоріч новорічні красуні