Нотаріальна таємниця — правило, що забезпечує авторитет нотаріуса

13.09.2013 09:32   -
Автор:
1. Нотаріальна таємниця має надзвичайно вагоме значення при здійсненні нотаріального провадження, адже вона підкріплює довіру громадян до нотаріату і є одним із важливих правил діяльності самого нотаріуса, що забезпечує його авторитет.
Вимога додержання таємниці нотаріальних дій полягає в тому, що нотаріальні дії необхідно вчиняти виключно в присутності заінтересованих осіб, і лише у передбачених випадках — в присутності представників, перекладачів, громадян, які підписують документи за хворих тощо. Ніхто із сторонніх осіб не має права бути присутнім при здійсненні нотаріальної процедури.
Так, відповідно до ст. 8 Закону України «Про нотаріат» нотаріальна таємниця — сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов’язки тощо. Тобто це не тільки інформація, яка стала відомою нотаріусу від заінтересованої особи, а й ті відомості, які нотаріус отримав при виконанні своїх професійних обов’язків, а також діяльність самого нотаріуса.
Також слід зазначити, що нотаріус та особи, зазначені у статті 1 вищевказаного Закону, а також стажист нотаріуса зобов’язані зберігати нотаріальну таємницю, навіть якщо їх діяльність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотаріальної, не вчинялась.
Обов’язок дотримання нотаріальної таємниці поширюється також на осіб, яким про вчинені нотаріальні дії стало відомо у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків чи іншої роботи, на осіб, залучених для вчинення нотаріальних дій у якості свідків, та на інших осіб, яким стали відомі відомості, що становлять предмет нотаріальної таємниці.
Тобто усі учасники нотаріального процесу зобов’язані дотримуватися нотаріальної таємниці. Оскільки встановити перелік всіх відомостей, які можуть бути одержані нотаріусом у процесі виконання своїх професійних обов’язків, неможливо, вважаємо, що це є будь-які відомості, що стали відомі нотаріусу в зв’язку із реалізацією функцій та завдань, покладених на нього Законом України «Про нотаріат».
2. Хто має право відповідно до Закону України «Про нотаріат» отримати відповідні відомості про отримання інформації, що містить нотаріальну таємницю?
Поряд з вищевикладеним, законодавець у статті 8 Закону України «Про нотаріат» врегулював питання, пов’язані з можливістю отримання інформації, що містить нотаріальну таємницю.
Так, довідки про вчинені нотаріальні дії та копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. У разі визнання особи безвісно відсутньою опікун, призначений для охорони майна безвісно відсутнього, має право отримувати довідки про вчинені нотаріальні дії, якщо це необхідно для збереження майна, над яким встановлена опіка.
Довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів дізнання і досудового слідства у зв’язку з цивільними, господарськими, адміністративними або кримінальними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов’язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу.
Довідки про суму нотаріально посвідчених договорів, які необхідні виключно для встановлення додержання законодавства з питань оподаткування, надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу органів державної податкової служби.
3. Чи можливо отримати інформацію щодо посвідчення будь-якою особою заповіту при її житті?
Окремо слід зазначити, що витяг зі Спадкового реєстру про наявність складеного заповіту видається тільки заповідачу, а після смерті заповідача — будь-якій особі, яка пред’явила свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті заповідача (одного з відповідачів).
Зберігати в таємниці відомості, одержані нотаріусом у зв’язку з вчиненням нотаріальних дій є його обов’язком і відповідно до статті 5 Закону України «Про нотаріат».
Нотаріус не має права давати свідчення в якості свідка щодо відомостей, які становлять нотаріальну таємницю, крім випадків, коли цього вимагають особи, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії.
Особи, винні в порушенні таємниці вчинюваних нотаріальних дій, несуть відповідальність у порядку, встановленому чинним законодавством України. Cлід зазначити, що нотаріальна дія не може бути скасована лише з підстав недодержання таємниці вчинення нотаріальної дії.
4. Які заходи реагування згідно з чинним законодавством можливо застосувати до нотаріуса при порушенні останнім таємниці вчинення нотаріальних дій?
Порушення нотаріусом таємниці вчинення нотаріальних дій є підставою для анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю згідно зі статтєю 12 Закону України «Про нотаріат».