На окупованих територіях росіяни найчастіше катують українців електричним струмом — ZMINA

27.04.2023 17:30   -
Окупанти найчастіше катують українців електричним струмом

На окупованих територіях росіяни найчастіше катують цивільних електричним струмом, а також побиттям. Про це повідомляють Харьковские известия з посиланням на Центр прав людини ZMINA.

Здебільшого російська армія затримує та знущається над колишніми військовослужбовцями та учасниками АТО, волонтерами, громадськими і політичними активістами, а також представниками органів влади і підприємцями.

З лютого 2022 по березень 2023 року дослідники зафіксували 345 випадків тортур цивільних українців.

“З них 300 кейсів ми зафіксували за протоколом Берклі з відкритих джерел, а ще 45 випадків — задокументували шляхом глибинного опитування постраждалих та свідків тортур під час наших польових місій на Харківщину, Київщину та Херсонщину”, — розповів керівник проєктів Центру прав людини ZMINA Олег Гнатюк.

Гнатюк також зазначив, що, за даними Нацполіції, наразі відомо про 52 місця катівень росіян. Серед них найбільше саме в Харківській (27) та Херсонській (16) областях.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Задокументовані випадки катувань показують, що росіяни найчастіше вдавалися до катування струмом українців.

“Крім того, дуже розповсюдженими були різноманітні випадки побиття: ударами рук чи ніг, металевими або пластиковими трубами, дерев’яними битками чи спеціальними поліцейськими кийками. Також постраждалі перебували під постійним психологічним тиском, були свідками катувань інших осіб, стали жертвами різноманітних форм залякувань”, — розповів дослідник Борис Петруньок.

Як повідомив начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Денис Лисенко, на сьогодні правоохоронці розслідують близько 5 тисяч фактів тортур та жорстокого поводження.

“Наразі повідомлено про підозру 121 особі, стосовно 100 із них обвинувальні акти направлено до суду, 19 осіб засуджено. За умисні вбивства повідомлено про підозру 48 особам, стосовно 19 з них обвинувальні акти направлено до суду, двох осіб засуджено”, — додав Лисенко.

ОСТАННІ НОВИНИ