На Харківщині побільшало безпритульних тварин. Чим це загрожує людям?

01.03.2023 11:29   -
На Харківщині побільшало безпритульних тварин. Чим це загрожує?

Про ситуацію зі сказом в Харківській області розповіли в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, повідомляють  Харьковские известия.

Фахівці центру, зокрема, зазначають, що у поточному році мешканці області менше зверталися за антирабічною допомогою. Втім, постраждалих від безпритульних тварин побільшало – до 32,1% проти 22,9% у 2022 році.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Всього за минулий рік з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, до лікарів звернулось 1674 особи, з яких 47,5 % (795 осіб) складають мешканці м. Харків.

Найбільший відсоток ушкоджень отримано від:

  • собак – 1210 осіб,
  • кішок – 432 особи.

Серед постраждалих, які звернулись за антирабічною допомогою, отримали ушкодження від тварин, які мають власників 1263 особи, від безпритульних тварин – 384, від диких тварин та щурів – 27.

Серед тварин сказ продовжує циркулювати – у 2022 році було зареєстровано 5 випадків сказу проти 25 у 2021 році. У поточному році випадків сказу тварин зареєстровано не було.

“Таке суттєве зниження випадків сказу обумовлено не скільки епізоотичною ситуацією, скільки неможливістю доставити на дослідження тварину, яка пала. Тому слід зберігати насторогу щодо причини загибелі тварини, особливо уважно слід відноситись та не ігнорувати контакти домашніх улюбленців з дикими хижими тваринами, зокрема лисицями, які через бойові дії мігрують та можуть наближатися до приватних домоволодінь. Після нанесення пошкоджень твариною, навіть якщо вона «знайома», або «не виглядала хворою», слід убезпечити себе, звернувшись за кваліфікованою медичною допомогою”, – зазначають лікарі.

ОСТАННІ НОВИНИ