На Харківщині незаконно віддали 10 га лісу. ФОТО

26.11.2019 10:20   -
Автор:
Виявлено, що службовими особами відділу Держгеокадастру у Вовчанському районі Харківській області протягом 2012-2013 років незаконно видано фізичним та юридичним особам державні акти на право власності щодо 19 земельних ділянок площею 10 га. Зазначені земельні ділянки розташовані на березі Печенізького водосховища та перебували у постійному користуванні ДП «Вовчанське лісове господарство».
Відповідно до вимог чинного законодавства вказані земельні ділянки могли бути вилучені з постійного користування державного лісгоспу та змінено їх цільове призначення лише за погодженням Кабінету Міністрів України.
Натомість, без відповідного погодження, в порушення вимог ст.ст. 20, 122, 149 Земельного кодексу України, ст. 5 Лісового кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України № 610-р від 10.04.2008, цільове призначення цих земельних ділянок лісогосподарського призначення було змінено на землі житлової забудови. В подальшому земельні ділянки вилучено з лісового фонду і передано у приватну власність сторонніх осіб.
За вказаними фактами прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України( зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).
Крім того, вирішується питання щодо вжиття заходів представницького характеру з приводу скасування відповідних незаконних рішень, визнання недійсними державних актів на право приватної власності та повернення вказаних земельних ділянок у державну власність.
Робота прокуратури області на напрямку виявлення та повернення незаконно відчужених земель у державну власність та захисту природних ресурсів області триває.