На Харківщині фермер незаконно віддав землю в суборенду

19.11.2019 13:34   -
Автор:
Як повідомив заступник прокурора Харківської області Володимир Анушкевич, на земельній ділянці площею 414 га незаконно велася господарська діяльність після того, як у 2014 році громадянин отримав її для ведення фермерського господарства строком на 49 років. Землі сільгосппризначення, розташовані на території Шебелинської міської ради, експерти оцінили майже в 46,5 млн. грн.
Громадянин звернувся із заявою до Головного управління Держземагенства у Харківській області щодо надання згоди на передачу вищевказаних земельних ділянок в суборенду. У березні 2015 року Держеземагентство заяву задовольнило, проте при цьому не було зазначено, кому саме, з якою метою і на яких умовах ці землі будуть передані в суборенду. У тому ж місяці громадянин та одне з приватних акціонерних товариств уклали договір суборенди земельних ділянок.
У липні 2017 року заступник керівника Лозівської місцевої прокуратури Харківської області звернувся до суду. Підставою позову стало порушення ст. 7 Закону України «Про фермерське господарство», а саме: Головне управління Держземагентства у Харківській області не пересвідчилось в дійсності волевиявлення громадянина на створення фермерського господарства та спроможності вести господарство такого виду. Громадянин передав земельні ділянки в суборенду ПрАТ як фізична особа, в той час,
коли лише фермерське господарство може передавати земельні ділянки в суборенду як юридична особа.
На вищевказаних земельних ділянках вирощувалися зернові (крім рису), бобові і насіння олійних культур. Тож, господарське товариство (суборендар) набуло земельні ділянки у користування та вело господарську діяльність на них в обхід процедури земельних торгів, що є порушенням ст. 134 Земельного кодексу України. З урахуванням викладеного, прокурор просив визнати недійсними наказ Головного управління Держземагенства у Харківській області від 12.11.2014, договори оренди та суборенди земельних ділянок, скасувати їх державну реєстрацію.
У квітні 2019 року Балаклійський районний суд задовольнив позов частково, визнавши недійсними наказ Держземагенства, а також договори оренди та суборенди земельних ділянок, при цьому відмовив у скасуванні державної реєстрації договорів, що унеможливило повернення землі державі. Прокуратура області оскаржила таке рішення в частині відмови в апеляційному порядку.
7 листопада поточного року Харківський апеляційний суд погодився з позицією прокуратури та своєю постановою задовольнив позов у повному обсязі, скасувавши попереднє рішення Балаклійського районного суду. Таким чином, наказ Головного управління Держземагенства від 12.11.2014, договори оренди та суборенди земельних ділянок визнано недійсними, а їх державну реєстрацію скасовано.
Постанова суду набула законної сили, а хід її виконання перебуває на контролі прокуратури Харківської області.