На честь норвезького мандрівника, який врятував від голоду 6 мільйонів українських дітей, у Харкові пройде наукова конференція

09.10.2019 13:24   -
Автор:
Саме цей норвезький мандрівник, громадський діяч, письменник привернув увагу світової спільноти до голоду в Україні. Після цього, навіть незважаючи на супротив радянської влади, з закордону було переведено велику кількість сільгосптехніки та гуманітарної допомоги, були засновані нансенівські дитячі будинки.
Конференція пройде під патронатом Посольства Норвегії в Україні. На заході також буде присутній Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Пан Уле Тер’є Хорпестад.
У програмі конференції: обговорення діяльності міжнародних гуманітарних організацій в Україні в 1920-ті рр. та в сучасності, тематичні виставки архівних документів та літератури про Ф. Нансена.
Урочисте відкриття заходу відбудеться завтра, 10 жовтня, о 10.00 у Колонній залі Каразінського університету (майдан Свободи, 6, 1 поверх).
Довідково. Фрідтйоф Нансен – легендарний вчений-океанолог і дослідник Арктики. В 1922 році він отримав Нобелівську премію. Під час Голодомору 1921-1923 рр. в Україні Нансен очолив Міжнародний комітет допомоги голодуючим і зробив дуже багато для організації, збору коштів та розподілі допомоги людям, що вмирали від голоду. 21 грудня 1923 році Фрідтйоф Нансен приїхав до Харкова, де знаходився філія очолюваної ним гуманітарної організації. Зустріч з урядом Радянської України відбулася в будівлі нинішнього Художнього музею по вулиці Жон Мироносиць, 11. За сприяння місії було врятовано від голоду понад 6 мільйонів дітей і дорослих. В 2003 році на будівлі музею була встановлена меморіальна дошка, присвячену Нансену.